Már a választás előtt elvérzett Pécsen a Mi Hazánk Mozgalom

2019. szeptember 11. 13:30 2019. szept. 11. 13:30

A pécsi Helyi Választási Bizottság a Mi Hazánk Mozgalom 14 képviselőjelöltjének és a polgármesterjelöltnek a nyilvántartásba vételét is elutasította, legtöbbször ugyanis alig találtak érvényesnek tekinthető aláírást az ajánlóíveiken, vagy a küszöb megugrásához kellő aláírás nem jött össze. Komáromi István független polgármesterjelölt pedig a polgármesteri induláshoz összegyűjtötte a szükséges 500 aláírást, ám az egyéni képviselőséghez kellő 77 aláírás már kifogott rajta.

A Mi Hazánk Mozgalom pécsi csatársorának szinte az összes tagját visszautasította már a meccs előtt a bíró szerepében játszó Helyi Választási Bizottság - fogalmazhatnánk meg sportnyelven szólva azt a blamát, amit a széljobbos pártnak sikerült összehoznia a baranyai megyeszékhelyen. 

A 18 egyéni képviselőjelölttel és egy polgármesterjelölttel rajthoz állni készülődő párt esetében ugyanis a Helyi Választási Bizottság 14 jelölt és a polgármesterjelölt nyilvántartásba vételét is elutasította. Legtöbbjüknél az indoklás szerint az volt a probléma, hogy a leadott ajánlóíveken alig lehetett érvényes aláírásokat találni, de voltak, akik ugyan közel jártak a választási küszöbhöz, de végül nem jött össze a kellő szignó. 

Dr. Sándor Zoltán polgármesterjelölt 633 aláírást adott le, ebből a Helyi Választási Bizottság 449 darabot talált érvényesnek - a polgármesterjelöltséghez legalább 500 érvényes aláírásnak kellett volna összejönnie.

A két független polgármesterjelölt - Komáromi István és Pap András - esete is tartogat meglepetéseket. A Helyi Választási Bizottság Pap esetében a benyújtott 99 ajánlóívből 78-at ellenőrzött, azon 541 ajánlás szerepelt, amiből 507 volt érvényes (a többi ajánlóívet azért nem ellenőrizték, mert a törvény szerint ha megvan a kellő számú ajánlás a jelöltnél, akkor már nem kell tovább folytatni az ellenőrzést). Pap ugyanakkor független egyéni képviselőjelöltként is nekifut az őszi választásnak a 7-es (belváros) körzetben. Itt 70 érvényes ajánlást kellett összeszedni az induláshoz, Pap András 95-öt adott le, amiből 75 bizonyult érvényesnek.

Komáromi István független polgármesterjelölt 197 ajánlóívet nyújtott be, ebből a Helyi Választási Bizottság 81 ívet dolgozott fel és 567 aláírást ellenőrzött, Az 567 aláírásból 502 bizonyult érvényesnek. Komáromi ugyancsak el szeretett volna indulni független egyéni képviselőjelöltként is a 12-es körzetben (Patacs, Rácváros, Ürög), ám az ott szükséges 77 aláírást már nem sikerült összeszednie. A leadott 19 ajánlóívből 14-en nem volt semmilyen szignó, a maradék 5 íven szereplő 30 ajánlásból 25 nem volt elfogadható a Helyi Választási Bizottság verdiktje szerint.

Meglehetősen érdekes - ahogy ezt már a Szabad Pécs is megjegyezte -, hogy egy független jelölt, aki a polgármesterjelöltséghez szükséges 500 ajánlást össze tudta szedni, az miképp nem tudott megbirkózni 77 ajánlással a körzetében.

A Helyi Választási Bizottság határozatai ellen az érintetteknek egyébként 3 napjuk van fellebbezni.

Forrás: Pécsi STOP