Már pénzmosás miatt is nyomoznak a pécsi Volvo-buszbeszerzés ügyében

2019. április 4. 15:08 2019. ápr. 4. 15:08

Hűtlen kezelés és pénzmosás miatt zajlik még mindig a nyomozás a pécsi furcsa Volvo-buszbeszerzés kapcsán. Eddig három gyanúsított van, az elkövetési érték viszont ismét a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó kategóriába tartozik.

Továbbra sem ért véget a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság lassan két éve indított nyomozásának a pécsi buszbeszerzés ügyében.

Mint ismert, anno a pécsi önkormányzat 3,5 milliárd forintos hitelből vett meg 115 használt Volvo-buszt (csuklóst és szólót) Hollandiából, ám az is kiderült, hogy a közvetítők közbeiktatása miatt lett ennyi az ár, amúgy majdnem egymilliárd forinttal olcsóbb lett volna a bolt.

Az ügyben feljelentés történt, azután indult be a nyomozás, amit a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kapott meg.

Eg ideig különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folyt az eljárás, aztán ezt megváltoztatták tavaly szeptemberre befolyással üzérkedésre, végül hűtlen kezelés lett a gyanúsítás.

A Pécsi STOP a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudta, válaszadásukig három gyanúsítás történt az ügyben (ez megvolt már januárban is), jelen pillanatban pedig hűtlen kezelés és pénzmosás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást. Az elkövetési érték a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó kategóriába tartozik. Ezt a kategóriát a Btk. szerint az 500 millió, vagy afölötti összegre szokás alkalmazni.

A rendőrség válasz szerint "nem kellett a nyomozás során mentelmi jog felfüggesztését kérni."

Azon kérdésünkre, hogy van-e véghatárideje a nyomozásnak, a rendőrség azt válaszolta, hogy a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 351. § (3) bekezdése a mérvadó, mely szerint „a nyomozás határideje a gyanúsított kihallgatásától számított két év.”

Forrás: Pécsi STOP