"Minősített krumpliosztás" és Európa Zöld Fővárosa - utolsó utáni ülését tartotta a pécsi közgyűlés

2019. október 10. 08:45 2019. okt. 10. 08:45

Október 9-én tartott még egy rendkívüli közgyűlést a pécsi képviselő-testület, ahol olyan pályázatról is döntött a fideszes többség, amely az ellenzék szerint csak a kománypárti jelöltek kistafírozását szolgálta. Arra viszont mindenki egyhangúlag mondta az áment némi vita után, hogy Pécs elküldje a pályaművét az Európa Zöld Fővárosa 2022 pályázatra.

Napirend előtti szócsata

Hat perces késéssel kezdte meg a 2014-2019 közti testület az utolsó utáni rendes közgyűlését Pécsen október 9-én kora este, Páva Zsolt polgármester el is mondta a szeánsz elején, hogy ő sem készült erre az ülésre. 

Gulyás Emil (MSZP) ügyrendi hozzászólásában arról beszélt, hogy nem találta ennek a rendkívüli közgyűlésnek a konkrét okát, szerinte ezt a gyűlést nem indokolja semmi, ezért azt javasolta, hogy ne legyen megtartva az ülés. Ha ezt nem fogadja el a polgármester, akkor viszont az a javaslata, hogy a legelső napirendi pontot vegyék le és majd a következő közgyűlés tárgyalja azt (ez az az előterjesztés, melynek egy-két érdekes nyerteséről ebben a cikkben számoltunk be - a szerk.)

Azért vetette fel - tette hozzá, mert az ebben az előterjesztésben szereplő nyertesek egyike-másika a Fidesz-KDNP-ÖPE jelöltje, ez pedig nem fér össze pár nappal az önkormányzati választással, ez így egy "minősített krumpliosztás" lenne. Hozzátette, semmi baja a nyertes civil szervezetekkel, de ez így most nem venné ki jól magát. Arra is kitért, hogy rengetegszer volt olyan, hogy a közgyűlés utólag hagyott jóvá valamit, és az új testület felállása előtt az ügyvivő polgármester is dönthet ilyen kérdésben. 

Páva Zsolt polgármester úgy válaszolt, hogy azért kell a közgyűlés most, mert az Európa Zöld Fővárosa 2022 pályázat leadási határideje október 14. éjfél, utána már nincs lehetőség pályázni. Épp ezért szeretné, hogy ne egy ügyvivő polgármester szavazzon ennek bizalmat, hanem egy legitim testületnek kell megadnia rá az áment. 

Kóbor József (LMP) is ügyrendben szólt hozzá, szerinte az 5 előterjesztés egyike sem indokolt, ezért a jegyzőt kérdezte, hogy mi az a kizáró ok, ami miatt nem lehet ezeket az előterjesztéseket máskor tárgyalni. Ráadásul három nappal a közgyűlés előtt tudták meg, hogy lesz egyáltalán ülés. 

Dr. Lovász István városi jegyző elmondta, a szervezeti és működési szabályzat szerint olyankor lehet összehívni rendkívüli közgyűlést, ha van olyan előterjesztés, aminek sürgős a határideje. Ráadásul hétvégén választás lesz, így utána nem lesz regnáló testület - tette hozzá. Ez is indokolja a rendkívüli közgyűlés összehívását, ezért is kerültek fel ezek az előterjesztések a napirendre, ebben ő nem lát semmilyen törvénysértést. 

Kővári János (ÖPE) is hozzászólt, szerinte az ellenzék megint csak halogatni akar, reméli, hogy ezt a választók majd "értékelni" fogják. Szerinte a korábbi napirendekben már benne voltak ezek a határidők és mivel lakossági pályázatokról is van szó, biztos azt szeretné az ellenzék, hogy ezen pályázatok eredményét a lakosság minél hamarabb megismerhesse. A pályázat második köre október 31-én zárul, de ez csak akkor lehetséges, ha az első kört lezárják - tette hozzá. 

Páva Zsolt Gulyás Emil első felvetését - hogy maradjon el a teljes rendkívüli közgyűlés - nem támogatta, a közgyűlés fideszes többsége el is utasította ezt. Gulyás másik javaslatát sem fogadta el a fideszes többség, így végül megszavazták a közgyűlés öt napirendi pontját. 

A kormánypárt szerint az ellenzék kampányol, az ellenzék szerint az előterjesztés maga a kampány

Az első napirendi pont (Zöld Város lakossági pályázat II. része, a közösségi terek meg- és felújítása, zöldítése) kapcsán Decsi István alpolgármester mondta el, hogy erre a részcélra bruttó 30 millió forint áll rendelkezésre, és 22 pályázat érkezett be, mindegyiket támogatták. Kővári János ezt annyival fejelte meg, hogy végre olyan pályázat van, amit az önkormányzat saját forrásból tud segíteni és ezen végre nem a politikusok mondják meg, hogy a lakosság mit tegyen. Szerinte minden esetben a helyben lakók döntöttek, hogy milyen területeket akarnak megújítani.

Kóbor József felemlegette a nyár eleji utolsó közgyűlést, amelyen a hirtelen az EP-választás előtt megtalált pénzeket gyorsan szétosztották nagyobbrészt a városi cégek között, kisebb része ment a zöldítésre. Kóbor hozzátette, neki az volt a javaslata, hogy a pécsi vízműnek adjanak forrást, hogy a vezetékcseréket és ilyen egyéb dolgokat tudjanak abból finanszírozni. De klímavédelemre is adtak volna a PÉTÁV-nak, hogy az egyben tudja korszerűsíteni a fűtést és egyebeket. Ezek helyett most a civilekre lett hárítva a dolog, és olyanok is feltűnnek a nyertesek listáján, akik fideszes jelöltek, vagy házastársak. Kóbor szerint mindez nem más, mint hogy három nappal a választás előtt Kővári és a Fidesz klientúrája ki legyen stafírozva - de etikáról nem akar beszélni a Fidesznek, mert úgysem értenék - tette hozzá. Kóbor úgy vélekedett, ezek az előterjesztések a következő képviselő-testületet érintik úgy, hogy sokan a most szavazók közül már nem lesznek képviselők. Jogállamban és kultúrállamban ilyen nem illik, hogy egy képviselő magának szavaz meg pénzeket - emelte ki. Kóbor kitért rá, hogy az új közgyűlésnek is tárgyalnia kell ezeket a pályázatokat majd. 

Kővári János szerint Kóbor kultúrátlanul viselkedett, mert sértegette a képviselőket és a választókat. Szerinte ezeket a pályázatokat a városlakók állították össze, és önrészt is adnak hozzá. Szerinte Kóbor olyan jelzőket és kijelentéseket használt, mint a mellette ülő állampárti képviselő - mutatott rá Gulyás Emil szocialista képviselőre. Kóbor viszontválaszolt, szerinte ez nem más, mint Kővári klientúrájának kistafírozása, és Kővári gyakorlata teszi tönkre a civilséget. 

Őri László alpolgármester úgy vélekedett, az ellenzék azt a látszatot akarja kelteni ezekkel a felszólalásokkal, mintha a testület még utoljára sutyiban milliárdokat akarna még kiosztani, holott itt csak civil szervezetek vannak (Gulyás Emil közbevetette Őri egyik példájára, hogy az egy másik pályázati rész, amiről ő beszél). Aláírja, hogy kampány van, de erről a témáról pont nem kellene kampányolni. Gulyás szerint az időrenddel van gond leginkább, nem három nappal az önkormányzati választás előtt kellene erről szavazni, ha vannak olyan nyertesek, akik valahogyan kötődnek a Fideszhez.

"Ez a Fidesz osztogatása, ez a kampány, ők hozták be ide a testületi ülésre"

- jelentette ki.

Kővári szerint ezek csak badarságok, átlátható módon voltak kihirdetve a pályázatok, amelyeknek már júniusban lehetett tudni a határidőket. Az ÖPE vezetője szerint az elmúlt 15 évben a baloldal mindig vagy csak halogatott, vagy rombolt. 

Az első napirendi pontot a fideszes többségű közgyűlés elfogadta (19 igennel és 3 nemmel).

Fideszes slágertéma: az ellenzék alkalmatlan a városvezetésre

A második napirend az előző pályázatnak a társasházak közös helyiségeire vonatkozó részéről szólt, erre 34 pályamű érkezett be bruttó 36 millió forintos értékben, így mindenkit támogattak (ehhez is kellett önerő). Kóbor József arra kérdezett rá, hogy ezen felújításokat koordinálja-e valamely hozzáértő önkormányzati szervezet.

Kővári erre válaszul elmondta, tervezőknek kellett beadni a terveket és az előzetesen megállapított költségeket, szóval volt szakszerűség az elbírálásokban. A 34 milliós pályázat 89 milliónyi munkát ad a pécsi vállalkozóknak - tette hozzá az ÖPE vezetője. Gulyás Emil szerint sem ártott volna egy kicsit jobban megtervezni ezt a támogatást, és a következő közgyűlésnek szélesebb körben nagyobb önkormányzati támogatással kellene kiírni. Kóbor szerint is rövidek és szorosak voltak a határidők, és ha Kővári pozícióba kerül a következő testületben, akkor pont ez a gyakorlat marad továbbra is, holott ezt már meg kellene haladni. Őri szerint az ellenzék tökéletesen alkalmatlan a városvezetésre, mert egyik pillanatban mást mond, mint a következőben. Abban egyetért Gulyással, hogy nagyobb forrás kell, mert évekig nem voltak ilyen korszerűsítési pályázatok, de ennyi pénz volt most erre. A fideszes többségű közgyűlés elfogadta a napirendi pontot.

Kővárinak a Zöld Főváros-pályázatról is az ellenzék jutott eszébe

A harmadik napirendi pont az Európa Zöld Fővárosa 2022 pályázatról szólt, itt a határidő miatt volt szükséges a szavazás. Páva Zsolt polgármester minden együttműködőnek megköszönte a segítséget, amit a pályázat előkészítéséhez nyújtottak. Hozzátette, a klímavédelmi ügyben ez egy nagyon komplex pécsi pályázat, és az, hogy az önkormányzat harmadszor is benyújtja a pályázatot, az az elkötelezettséget jelzi a bírálóbizottság felé.

Kővári János szerint 2011 óta létezik ez az álom, de mindig vannak olyanok, akik ezt az álmot elrontják, nem ezt érdemlik a pécsiek, hanem egy olyan várost, ahol jó élni. Szerinte azok a városok lesznek Zöld Fővárosok, ahol széleskörű összefogás van és ahol a polgárok is be vannak vonva a pályázatba. Kővári eztán hosszan sorolta még, hogy milyen új és zöld fejlesztések jöttek a városba, majd megint az ellenzéket ekézte az egykor magát is ellenzékinek számító ÖPE-vezér.

A biomassza-tüzelésnek egykor a Fidesz is nagyon örült

Kóbor szerint Kőváritól egy alpolgármesterjelölt kortesbeszédét hallottak csupán, de a pályázat szerinte is jó és előremutató. Hozzátette, két polgármesterjelölt programjának alapjait is a város fenntarthatósági fejlesztési dokumentumai képezik, de a Fidesz jelöltjétől még mindig nem látott senki semmit. Az LMP-s képviselő szerint a Zöld Főváros-cím nemcsak haszonnal, de fáradságokkal is jár és nem feltétlenül lesz zöld egy város ettől, mint ahogy Pécs kulturális főváros sem tudott lenni annyira, mint ahogy ez az elnyert címből következett volna. 

Kóbor kitért a pályázati anyagban található biomassza-tüzelésű erőműre, ami szerinte a valódi környezetvédőknek már évekkel korábban is probléma volt, nemcsak most lett az. Hozzátette, a mostani európai erdőstratégiának már lehet, hogy nem lesz megfelelő a biomassza alapú távfűtésben az erdészeti anyagok felhasználása, és ezért lehet, hogy emiatt vissza is dobhatják a pályázatot egy idő után. Szerinte humoros, hogy anno a Fidesz is támogatta azt a biomassza-tüzelést, amit most támad a kampányban. (Szerintünk meg az humoros, bár kicsit morbid, hogy a zöld és független LMP a narancs és nem független Fidesszel karöltve gyilkolássza az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjének karakterét, jobbára az önkormányzat propagandalapjaiban - a szerk.)

Gyimesi Gábor (Jobbik) elmondta, végigolvasta a majd 200 oldalas programot, dicséret illet mindenkit, aki részt vett ennek az összeállításában. De szerinte nem ezt érdemlik a pécsiek, amit a Fidesz csinál, ahogy Péterffyt támadják minden fronton. A pályázat ellentmond nekik, mert abban több helyen is pozitívan írnak a biomassza-tüzelésű erőműről, amely Pécs fenntarthatóságát segíti.

"Mikor köpi szembe magát a Fidesz: ha a pályázatra néz rá, vagy ha a szórólapjaira?"

- tette fel a kérdést a kormánypártiaknak.

Kővári szerint ő és akkori SZDSZ-es és szocialista képviselők is tiltakoztak 2004-2005 idején a fatüzelésű kazánok ellen és erről figyelmeztették Péterffyt, aki ezt semmibe vette. Kővári úgy látta, ez ellen 2011-ben országgyűlési képviselőként is tiltakozott, viszont nem hallotta ekkor az LMP hangját az ügyben. (Kóbor tiltakozott a kijelentés ellen.) Kővári azt is állította, hogy az új erőmű-vezető nyitott a fatüzelés csökkentésére, nem úgy, mint Péterffy. Hozzátette, hogy a fatüzelés azért a szénnél jobb verzió.

Kóbor József úgy válaszolt, hogy Kővári korábban is megszavazta mind a Fidesz, mind az MSZP törvényeit, rendeleteit, ezért Kővári nem valódi természetvédő. Az LMP-s képviselő, polgármester- és képviselőjelölt hozzátette, a széntüzelés előtti kéntelenítés lett volna túl drága, ezért lett végül a biomassza-tüzelésű kazán kifejlesztve. Kővári viszontválaszában azt emlegette, hogy Kóbornak érdemes lenne tájékozódnia, és az olvasási képességet elsajátítania. Az ÖPE vezetője arra is kitért, hogy Vári Attilának azért nem kell programot írnia, mert a városi fenntarthatósági fejlesztési alapdokumentum 2011 óta létezik - csak az ellenzék újítgatta mindig a programját. Kóbor erre válaszolva megjegyezte, ők is csak leporolták a 2014-es választási programjukat. A közgyűlés végül 22 igennel, egyhangúlag fogadta el az előterjesztést. 

Miért nem városon belül lesz megoldva a dolog?

A 4. napirendi pont a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft-vel való együttműködésről szólt, a csatornázás kapcsán készítenének zajtérképet. Kóbor József úgy vélekedett, ez egy dedikált intézet monopolhelyzetben, amely zajtérképeket készít városoknak.

"Miért nem az egyetem műszaki kara végzi el ezt a feladatot, városon belül is meg lehetne oldani"

- jegyezte meg.

Az együttműködés pontos részei sem ismertek, így nem most kellene erről tárgyalnia a közgyűlésnek, még úgy is, hogy pillanatnyilag pénzről nincs szó az előterjesztésben - fűzte hozzá. Páva Zsolt arról beszélt, hogy támogatja az előterjesztés elfogadását, ez meg is történt, köszönhetően a fideszes többségnek (19 igen, 3 tartózkodás).

Lánc utcai helyzet: a közterület-felügyelet is beköltözik

Az utolsó napirendi pont a Lánc utcai önkormányzati lakástömbbel foglalkozott, ott egy önkormányzati földszinti lakást szolgálati helyiséggé alakítanak át a közterület-felügyeletnek, amely ott 24 órás portaszolgálatot létesítene. Ennek az év végéig 6 millió forintos költsége van, a fedezet erre a tavalyi költségvetés maradványösszegéből származik - hangzott el az előterjesztés felvezetéseképpen.

Gyimesi Gábor úgy vélekedett, végre egy értelmes lépés, szerinte Meszesen is hasonlót kellene bevezetni állandó jelleggel. Arra is kitért, hogy a kampányidőszak miatt Meszesen is megjelentek a készenléti rendőrök, akik egy olyan "drogost" is elfogtak, aki régóta zavarta a környéken élőket. Hozzátette, a Lánc utcában sok a hajléktalan, az önkéntes lakásfoglaló, és arra kérdezett rá, hogy velük szemben az ott szolgálatot ellátó közterület-felügyelet mit tesz majd. 

Kóbor József arról számolt be, hogy a Lánc utcában állandó jelleggel vannak balhék, és mindenki tudja, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, folyamatosan zajlik a szlömösödés, miközben az önkormányzati bérlakásállomány is folyamatosan csökken és amortizálódik. Jó, hogy ott lesz a közterület-felügyelet, de ez csak a nulladik feladat, amit a 2014-2019 közti testület megoldott, minden más már a következő testületre fog maradni - jelentette ki.

Őri László alpolgármester szerint jelentős eredményeket ért el az önkormányzat Elszámolóháza a kintlevőségek behajtásában, de azt elismerte, hogy van még mit javítani ezen a területen. Az alpolgármester hozzátette, nem ért egyet Kóborral, hogy a közterület-felügyelet munkatársai semmit nem csinálnakt. Arra is kitért, hogy a városrehabilitációs folyamatok folynak, az ebben résztvevő szervezetek szorosabb együttműködése is nagy segítség ebben. Kóbor finomított az előző hozzászólásán, szerinte a létszámmal van gond, hogy kevés az ezen a területen és a közterület-felügyeletnél dolgozó ember. Ezeken kell a következő testületnek javítania, valamint a bérlakás-építésen és szociális programokon - javasolta. Az előterjesztés 22 igennel, egyhangúlag fogadta el a közgyűlés, Páva Zsolt pedig az ülés lezárása után el is búcsúzott a képviselő-testülettől.

Forrás: Pécsi STOP