Müller Cecília: bizakodásra ad okot a csökkenő tendencia

2020. május 7. 12:39 2020. máj. 7. 12:39

3150 igazolt koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, az elmúlt 24 órában 39 új esetet regisztráltak, mely kedvező szám, több napja csökken az új fertőződöttek száma - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.

Szólt arról is, hogy 383-ra nőtt az elhunytak száma, az elmúlt 24 órában 10-en haltak meg. A gyógyultak száma jelentősen emelkedik, 801 főt tartanak nyilván. Az aktív fertőzöttek száma 1966 fő, többségük a fővárosban és Pest megyében regisztrált, 968-an vannak kórházban, 50-en lélegeztetőgépen vannak.

Müller Cecília úgy látja, a csökkenő tendencia bizakodásra ad okot, úgy fest, hogy az előzetes modellszámítások, járványügyi becslések beválnak. Szólt arról is, hogy vidéken részlegesen nyithatnak a strandok (Pécsett május végétől várja a vendégeket a tervek szerint a Hullámfürdő kinti része). Hangsúlyozta, fontos betartani a strandokon, közfürdőkben is a járványügyi távolságtartást. Leginkább csak ússzunk a medencében, de a játékokat, sportszereket hanyagoljuk.

Kiemelte, egy főre 4 négyzetméternyi vízfelület jusson. A természetes vízfelületeknél is figyeljünk a távolságra, ott személyenként legalább 16 négyzetméter legyen a terület, amin tartózkodunk. A közös használatú helyiségekben - öltöző, vizesblokk, de például korlátok, fogantyúk esetén is - célszerű óránként fertőtlenítő takarítást végezni. Beteg ember ne menjen strandra, az elő- és az utózuhanyozást használni kel - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy jelenleg két gyermek van kórházban, egyikük sem szorul lélegeztetőgépre. Arra is kitértek, hogy a 200 főnél nagyobb létszámú idősotthonokban megkezdték a munkát az intézményparancsnokok.

Forrás: Pécsi STOP