Negyven veseátültetést végeztek tavaly Pécsett

2020. január 3. 11:07 2020. jan. 3. 11:07

Összesen 266 vese beültetés történt meg 2019-ben a négy magyarországi vesetranszplantációs központban, Budapesten, Pécsett, Szegeden és Debrecenben. A baranyai megyeszékhelyen több tucat ilyen beavatkozást végeztek, emellett kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés is zajlott a pécsi transzplantációs osztályon, melyből csak néhányat hajtottak végre az országban 2019-ben.

Minderről az Országos Vérellátó Szolgálat számolt be pénteken annak apropóján, hogy a magyarországi szívtranszplantációs program indulása óta tavaly volt a legtöbb átültetés. A két magyarországi szívtranszplantációs központban 72 szívátültetést végeztek, hatvannégyet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikán, nyolcat a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben.

"A szervátültetés az orvostudomány és az emberiség egyik csodája, hiszen végstádiumú szervelégtelenségben szenvedő betegeknek nyújtja a legjobb minőségű és sokszor egyetlen gyógymódot"

- hangsúlyozta az OVSZ. Az életmentő és életminőség-javító transzplantációkhoz azonban donorokra és donorszervekre van szükség. A szervek elsősorban elhunytakból, dobogó szívű agyhalottakból származnak Magyarországon és Európa szerte. Itthon az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája felelős mind a magyarországi szervkivételi riadók, mind a nemzetközi szervcserék szervezéséért.

Több volt a felajánlás tavaly, mint tavalyelőtt

2019-ben összességében is több szervadományozás volt Magyarországon (180 elhunyt donor), mint a megelőző évben (168). 2019-ben Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban 440 szervátültetést hajtottak végre.

Tavaly 252 elhunyt potenciális szervdonorról érkezett értesítés ötven kórházból a szervkoordinációs irodába, 180 esetben történt szervkivétel 41 kórházban. Agyhalottból 543 szervet, élődonorból pedig harmincat távolítottak el transzplantációs céllal.

40 vesetranszplantáció zajlott Pécsett 2019-ben

A négy magyarországi vesetranszplantációs központban összesen 266 vese beültetése történt, elhunytból 236 és élő donorból 30 vesetranszplantációt végeztek. A legtöbb, 153 veseátültetést (köztük 23 esetben élő donorból) tavaly is a budapesti Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája végezte.

A Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 33, a Pécsi Tudományegyetem, Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 40 (köztük 4 esetben élődonorból), a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Sebészeti Intézet Transzplantációs Tanszékén 40 (köztük 3 esetben élődonorból) vesátültetés történt. Kombinált vese-hasnyálmirigy-átültetés 2019-ben 5 esetben történt a két hazai centrumban, Budapesten és Pécsen.

Májátültetés tavaly 79 volt Magyarországon, valamennyi a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. A Semmelweis Egyetem - az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő - mellkassebészeti klinikáján 18 tüdőátültetés valósult meg. Tavaly 610 új beteg került a szervátültetési várólistákra, december 31-én 1435 szervátültetésre váró beteg volt rajtuk. A legtöbben vesére várnak.

Forrás: MTI