Nem szárnyal tovább a pécsi lakáspiac

2020. május 23. 11:32 2020. máj. 23. 11:32

2020-ban az elmúlt évekhez képest kevésbé pezseg az ingatlanpiac: már tavaly mérséklődött az áremelkedés, de idén a lassulás még inkább jellemző, néhol pedig a visszaesés jelei is megmutatkoznak. Ez alól Pécs sem kivétel, a családi házak és a téglalakások átlagárai is, kis mértékben ugyan, de csökkenésnek indultak. 

Az Ingatlannet.hu friss elemzése szerint az árak már 2019-ben megkezdték a fékezést, így az áresés egy természetes folyamat következménye. Azonban az is tény, hogy a járvány erre csak rá tesz még egy, vagy akár több lapáttal is.

A pécsi családi házak átlagos négyzetméter árait tekintve 2019 utolsó negyedévében még volt némi drágulás. 2020 januárja és februárja között azonban ezzel ellentétes változás történt:: 280 ezer Ft/négyzetméterről 270 ezer Ft/négyzetméterre e csökkent az átlagáruk. A csökkenés viszont nem alakult át tendenciává, nem folytatódott tovább, február óta ez a 270 ezer Ft/négyzetméteres átlagár jellemzi a pécsi házakat.

Forrás: Ingatlannet.hu

A somogyi és tolnai megyeszékhelyein sem drágultak tovább a családi házak idén, valamennyiük stagnálást mutat - mutat rá az elemzés. Kaposvár és Szekszárd házai egyaránt egy 200 ezer Ft/négyzetméteres átlagár körül mozognak január óta, míg Kecskeméten a családi házak egyetlen négyzetmétere átlagosan 360 ezer forintba került 2020 első negyedévében. Tehát Pécshez képest Kecskeméten közel 100 ezer forinttal magasabb, míg Kaposváron és Szekszárdon átlagosan 70 ezer forinttal alacsonyabb volt a házak eladási ára.

A lakáspiac sem szárnyal tovább

Az Ingatlannet.hu adataiból kiderül az is, hogy a házakhoz hasonlóan a lakások fénykora is elmúlt a baranyai megyeszékhelyen. Pécsen az elmúlt fél évben nemhogy nem nőttek tovább a lakások átlagárai, de mondhatni folyamatosan csökkennek. Mindezt ugyanakkor nagyon óvatosan teszik, mert az utóbbi hat hónapban a téglalakások átlagosan mindössze 10 ezer forinttal lettek olcsóbbak négyzetméterenként.

Forrás: Ingatlannet.hu

Pécshez hasonlóan Kecskeméten eladó lakások sem nagyon mozgolódtak sokat, féléves távlatban a kecskeméti téglalakások átlagárai valamivel 470 ezer forint felett és alatt voltak.

Pécs szomszédos megyeszékhelyei közül Kaposváron még az emelkedő tendencia érvényesül, itt a téglalakások tavaly októberi 300 ezer Ft/négyzetméteres átlagára áprilisra 20 ezer Ft/négyzetméterrel drágultak meg.

Szekszárdon is felfelé lépegettek az árak, de csak februárig, a március és április már változásmentes volt. Azonban a szekszárdi téglalakások a hosszan tartó áremelkedés miatt egészen magas, 400 ezer Ft/négyzetméteres átlagáron kerültek eladásra idén áprilisban.

Vannak, akiknek jót tett a járványhelyzet

Amellett, hogy a koronavírus megtépázta a gazdaságot, voltak olyan szereplők, akik hasznot tudtak húzni a járványhelyzetből, de a nyertesek listája sokkal rövidebb, mint a veszteseké. Az e-kereskedelem és az élelmiszerboltok növekvő forgalma miatt megnőtt a raktárak iránti igény, így a logisztikai ingatlanok egyértelműen jól jártak.

A karantén alatt sokan lakásújításba kezdtek, ami a barkácsáruházak forgalmát növelte meg. A készpénzes lakásvásárlók is nyélbe üthettek egy-egy vissza nem térő lehetőséget, ugyanis a bizonytalan helyzet sokakat árun aluli lakáseladásra ösztönözte. Valamint az ingatlanfejlesztők, kivitelezők azon része, akik tovább tudták folytatni a munkát, szintén előnyre tehettek szert, hiszen egyrészről kisebbek lettek az építési költségek, másrészt felszabadult a munkaerő.

Forrás: Ingatlannet.hu