November 25-én kezdődik a pécsi adventi vásár, sok újdonság vár minket!

2022. november 21. 19:26 2022. nov. 21. 19:26

Pécsett a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. Adventi Kézműves és Mesevásárt november 25. - december 24. között. A meghitt koncertek, mesék, programok mellett vadonatúj 3D-s karácsonyi fotóelemek és az adventi vásár több mint félszáz kitelepülője gondoskodik az ünnepi hangulatról.

– Ha az adventet és a karácsonyt egy szóval kellene jellemezni, az én szívemben ez a szó a béke. Ha valamikor szükség van arra, hogy erre a békére figyeljünk, akkor az most van. Minden, ami az ünnepről, a szépről, a harmóniáról szól, az ezt a békét hordozza. Akár a kézművesek termékei is hozzájárulhatnak ehhez. Mert a szívekben nagyon-nagyon sok minden letakarja a békét, nagyon sok minden zavarossá teszi. Egy békétlen szív lehetetlen, hogy békében legyen bárkivel is. Nem képes rá. Ezért nagyon fontos, hogy ebben az időszakban megálljunk és szót váltsunk a szépről, a jóról, az igazról – mondta Felföldi László pécsi megyéspüspök a rendezvényt beharangozó, a Művészetek és Irodalom Házában megrendezett hétfői sajtótájékoztatón. 

 

 

November 25-én 17 órakor nyílik meg a Széchenyi téren a XI. pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár a Csurgó zenekar karácsonyi koncertjével. A ragyogó adventi kapun besétálva ünnepi ízek és illatok ragadják magával a látogatót, köszönhetően a 16 gasztronómiai és 31 kézműves kitelepülőnek.

 

Programokból sem lesz hiány, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. főszervezésében minden pénteken, szombaton és vasárnap karácsonyváró koncertek segítenek az ünnepre hangolódásban. Fellép többek között a Szűcs Gabi Quartet, a Szőke Niki Quartet, Tamás Éva és barátai, Csemer Boglárka (Boggie), a Four Fathers és a Fool Moon acapella együttes.

Mesekuckóban pécsi színészek – Bogárdi Aliz, Matta Lóri, Stenczer Béla, Köles Ferenc, Herczeg Adrienn, Czéh Dániel, valamint a pécsi meseíró, Czirják Erika – olvassa fel kedvenc adventi meséit minden hétvégén. Szombatonként a Pécsi Nemzeti Színház erkélykoncertjeit élvezheti a közönség, december 2-án pedig a Művészetek és Irodalom Házában feltárul az adventi verskalendárium. December 6-án a Mikulás tesz látogatást az adventi vásárban, míg december 18-án bárki csatlakozhat az Adventi felvonuláshoz. A Mária és József szálláskeresését megelevenítő menet 15.30-kor indul a Magtártól a Széchenyi térig.

 

 

Szombatonként az ökumené jegyében más-más felekezet képviselőjével zajlik a központi adventi koszorú gyertyagyújtása a Széchenyi téren.

Hétfőtől csütörtökig a Rotary Club Pécs szervezésében diákokból álló művészeti csoportok produkciója színesíti a vásárt.

 

Dzsámi animált, ünnepi fényfestéséről idén is LaLuz Visual Studio gondoskodik, míg hétvégente az Adventi Épületfestő Gyerekrajz Pályázat legszebb alkotásai láthatók a homlokzaton.

 

Újdonság a Kossuth térre érkező 4 db, hatalmas, 3 dimenziós ünnepi fotóelem. A szelfi mackó garantáltan a gyerekek kedvence lesz, a rénszarvasszánba pedig a felnőttek is nyugodtan beülhetnek, hogy egy kicsit elrepüljenek a varázslat birodalmába. Emellett egy léghajó és egy óriási ajándékdoboz várja a fotózkodni vágyókat a Biokom NKft. jóvoltából. 

 

A Pécsi Püspökség a hagyományokhoz híven 2022-ben is minden korosztályt megszólító adventi programokkal várja az érdeklődőket, hogy méltó módon várakozzunk és készüljünk a Megváltó Jézus születésének ünnepére. A vasárnapok kivételével minden nap hajnali 6.00 órakor roráté szentmisét celebrálnak a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban. Az adventi hétvégéken templomi idegenvezetési alkalmak, hangversenyek, tárlatvezetések és múzeumpedagógiai foglalkozások, valamint kerámia festöde várják az érdeklődőket. December 17-én, advent IV. vasárnapján Felföldi László pécsi megyéspüspök gyújtja meg Pécs város adventi koszorúján a szeretetet szimbolizáló negyedik gyertyát. (További részletek: pecsiegyhazmegye.hu.)

 

Idén először a Pécsi Közterület-felügyelet is bekapcsolódik az adventi vásárral kapcsolatos munkálatokba, a szervezet a biztonságra fog ügyelni.

 

– Az évnek ebben a szakában, a karácsony közeledtével nagy szükség van arra, hogy barátok, családok, ismerősök, időről időre egy fix helyen találkozzanak, jól érezzék magukat, beszélgessenek, borozgassanak. És nem csak a pécsiek, hiszen nemcsak Pécsről várunk érdeklődőket, hanem a környező településekről és az ország távolabbi pontjairól egyaránt. Tehát a turizmus szempontjából is kiemelt jelentősége van ennek az eseménynek. Arra buzdítom ezért a pécsieket és az idelátogatókat, hogy jöjjenek el az adventi vásárra, forraltborozzanak egy nagyot, vagy kettőt-hármat, kóstolják meg az összes olyan finomságot, amit itt meg kell kóstolni, és érezzék jól magukat – fogalmazott Péterffy Attila.

 

 

AZ ADVENTI VÁSÁR NYITVATARTÁSA

 

Borászatok:

hétfő - csütörtök: 14.00–22.00

péntek - vasárnap: 14.00–23.00

Gasztronómia:

hétfő - csütörtök: 12.00–22.00

péntek - vasárnap: 12.00–23.00

Kézműves vásár:

hétfő - csütörtök: 10.00–18.00

péntek - vasárnap: 10.00–20.00

 

Szerző: Bogos Csaba

Forrás: pecs.hu  / Pécsi Stop 

Képek: Pécsi Stop