Pécs az első magyar város, amely pedagógusoknak hirdet bérlakás-pályázatot

2024. május 6. 16:25 2024. máj. 6. 16:25

Az egyházmegye és a tankerületi központ közreműködésével, a Pécsi Tudományegyetem kezdeményezésére, az önkormányzat új, Magyarországon egyedülálló kedvezményes lakásbérleti pályázatot indít pedagógusok számára. A kezdeményezés fő célja a pályakezdő pedagógusok támogatása és ösztönzése.

A hétfői sajtótájékoztatón a városházán bejelentették, hogy a pécsi önkormányzat példa nélküli pályázatot hirdet meg a városban dolgozó vagy épp pályakezdés előtt álló pedagógusok számára. Az önkormányzat 17 felújított, önkormányzati panel lakást kínál kedvezményes bérleti lehetőséggel a pályázat nyerteseinek.

Trócsányi András, a PTE Természettudományi Karának dékánja nyitotta meg a sajtóeseményt, hangsúlyozva, hogy noha látszólag minden rendben van a tanárképzés terén, valójában súlyos problémák állnak fenn, amit jól tükröznek a jelentkezési számok. Ezért már korábban elkezdtek azon dolgozni, hogyan lehetne vonzóbbá tenni a pedagógusi pályát és javítani a képzést.

"Az alapötlet tőlünk érkezett, de igyekeztünk minden érintettet bevonni, aki köze van a tanárképzéshez és a pedagógusok helyzetének javításához" - mondta Trócsányi, kiemelve a város nyitottságát az ügy kapcsán.

Az eseményen Péterffy Attila, Pécs polgármestere hangsúlyozta, hogy a bejelentés egy rendkívül fontos és előremutató ügyről szól. Pécs vezetőiként hisznek abban, hogy a város jövőjének kulcsa a minőségi oktatásban rejlik, és ennek egyik alapja, hogy a pedagógusok méltó körülmények között dolgozhassanak. Ezért kiemelte az önkormányzat örömét és támogatását az ötlet mögött, amelynek részeként hamarosan megjelenő pályázaton 17 felújított pécsi panellakás három éves, önköltségi bérletét teszik lehetővé.

Az egyházmegye részéről Felföldi László megyéspüspök örömét fejezte ki a kezdeményezés kapcsán, hangsúlyozva, hogy korábban már elkezdtek védeni pedagógusaikat albérlet-támogatással, azonban lakásbiztosításra nem volt lehetőségük. Örömmel fogadta, hogy most megszületett ez a pályázat, és hangsúlyozta az építő együttműködés fontosságát.

A pályázat részleteiről Nyőgéri Lajos, szociális ügyekért felelős alpolgármester számolt be. Elmondta, hogy a hamarosan megjelenő pályázatra jelentkezők közül egy bíráló bizottság fogja kiválasztani a 17 győztest, akik augusztus 30-án kaphatják majd meg a bérlakások kulcsait. A bizottságban képviselteti magát az egyetem mellett a tankerület és az egyházmegye is, hogy biztosítsák a pályázat átláthatóságát és objektivitását.

Fotó: Pécsma

 

Nyőgéri Lajos szerint a havi bérleti díj az adott lakás méretétől is függ, de rendkívül kedvezményes lesz, 45-55 ezer forint közötti összeg. A pályázók három évre nyerhetik el ezeknek az önkormányzati lakásoknak a bérleti jogát. A kezdeményezés kettős célt szolgál. "Egyrészt arra számítunk, hogy a pályázat ösztönző hatására többen jelentkeznek majd a pécsi tanárképző szakokra, másrészt pedig, ha valaki már ide jön tanulni, valószínűleg itt is végez majd. A célunk az, hogy a Pécsre hozott tudást ezek után is itt kamatoztassák" - mondta az alpolgármester.

Miseta Attila, a PTE rektora is üdvözölte a többoldalú együttműködést, hangsúlyozva az egyetem és a város közötti eddigi sikeres partnerségét.

 

Forrás: Pécsma