Pécs helyzetéről beszélgettek: Közéleti fórumra hívta Péterffy Attilát Keresztes László Lóránt

2021. augusztus 28. 12:59 2021. aug. 28. 12:59

Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője, a Baranya 2-es országgyűlési választókerület képviselőjelöltje közéleti fórumra hívta Péterffy Attilát, Pécs polgármesterét.

Az eseményre péntek délután, a Művészetek Házában került sor, ahol Péterffy és Keresztes meghívottak előtt beszélgettek, Marton Ferenc moderálása mellett. Téma volt többek között a város helyzete, illetve az önkormányzatok előtt álló kihívások, számolt be a fórum részleteiről a Pécsma. 

Keresztes a bevezetőjében arról beszélt, hogy rendszeresen konzultál Pécs polgármesterével a közös feladatokról, valamint a várost érintő témákról, továbbá hangsúlyozta, egy jelölt úgy tud kérni felhatalmazást a választóktól, ha világos programmal rendelkezik, és pontosan tudja, hogy a választási győzelem másnapján, hogyan fog hozzá a munkához. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!      

A pécsi önkormányzat pénzügyi helyzete

Az önkormányzat pénzügyi helyzetéről a fórumon beszélt Péterffy Attila, aki elmondta  2021-ben a járvány, és a részben ahhoz kapcsolódó kormányzati elvonások miatt 5,77 milliárd forint hiánnyal vágtak neki az évnek. Az 59 milliárdos költségvetésből 37 milliárd a működési rész, abból hiányzik 5,77 milliárd. Nem fejlesztési források hiányoznak, az intézmények működtetéséből hiányzik ez az összeg. Bár 2020-ban is volt hiány, azt “megoldották”, de 2021-ben már kompenzációt kértek a kormányzattól. 2 milliárdot meg is kaptak, ez az összeg az iparűzési adó megfelezéséből állt össze. 3,77 milliárd még hiányzik. Benyújtottak egy 1 milliárdos REKI pályázatot a belügyminisztériumhoz, aminek a helyzete “nem reménytelen”. A reptérfejlesztés egy üzleti konstrukció: Pécs üzletrészének egy részét megvásárolja az állam, nagyjából 1,5 milliárd forintért. Ehhez egyetlen aláírásra várnak, november végéig megvalósulhat az adásvétel. Ha ez a pénz befolyik a költségvetésbe, akkor már csak 1-1,2 milliárd hiány marad, aminek megszerzésére szintén van ötletük. Nincs az önkormányzatnak 10 milliárd forintja a reptér fejlesztésére, viszont a befektetők, akikkel tárgyalnak, vagy a már betelepült cégek rendre úgy nyilatkoznak, hogy a reptér hasznos lenne nekik.

Ez is érdekelhetFejlesztette áramhálózatát az E.ON Pécsen

A polgármester ezen túlmenően arról is beszélt, hogy a kormánnyal változó a városvezetés kapcsolata. Vannak városok, amiket a kormány egyértelműen büntet, ilyen például Hódmezővásárhely, vannak a támogatott (fideszes) városok, Pécs pedig valahol “középen van”, egy harmadik kategóriában. Nem szereti őket a kormány, de elismeri a munkát, amit eddig elvégeztek. Szerinte azt látja a kormány, hogy az előző városvezetés tutyimutyisága helyett átlátható a munka, hiteles a városvezetés.

Keresztes László Lóránt mindezekre úgy reagált, nem szabadna a kormánynak különbséget tennie a városok között. Súlyos rendszerproblémák vannak. A rendszerváltás után kialakított önkormányzatiság önállóságot adott a településeknek, de az elmúlt évtizednek az önkormányzatok egyértelműen a kárvallottjai voltak, folyamatosan szűkült a mozgásterük. Fontos közfeladatokat vett el tőlük a kormány.

A világjárvány során az önkormányzatok olyan azonnali feladatellátással szembesültek, amihez többletforrások kellettek volna, ehelyett jöttek a megszorítások. 

Kötelezte például a városokat a kormány arra, hogy az iparűzési adóból oldják meg a helyi tömegközlekedést, azaz kivonult az állam erről a területről, de megtiltotta a járatok ritkítását is. A kormányváltás után ezekhez a közfeladatokhoz meg kell adni a központi forrásokat.

A vízszolgáltatás katasztrofális állapotban van országszerte, a szakmai szereplők jelezték,  az összeomlás szélén áll a rendszer, duplájára nőtt a meghibásodások száma, durván forráshiányos az ágazat, ezt is meg kell majd oldani. 

Pécsnek újra ki kell alakítania a korábbi gazdasági kapcsolatait a térségben, amihez a tömegközlekedés teljes átszervezésére lenne szükség. Egy új kormánynak ezen a téren is sok tennivalója lesz. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!      

A fórumról készült teljes írásos összefoglalót a Pécsma oldalán lehet elolvasni.