Pécs összefog az ukrajnai menekültekért

2022. március 5. 08:53 2022. márc. 5. 08:53

Sok felajánlás érkezett a pécsi önkormányzat felhívására az Ukrajnából érkező menekültek megsegítésére. Magánszemélyek, intézmények és cégek is tettek már felajánlásokat, de továbbiakat vár az önkormányzat.

Plédek, takarók, tisztálkodási szerek, WC-papír, tisztasági betét – csak néhány azok közül a felajánlások közül, amelyek a pécsi családsegítő központ telephelyein gyűltek össze az elmúlt néhány napban. A pécsiek kitettek magukért, és rengeteg adománnyal fejezték ki együttérzésüket az ukrajnai háború borzalmai elől menekülők iránt.

- Nagyon sok magánszemély hozott be a saját háztartásából összeállított segélycsomagot, és több céges felajánlás is érkezett. Egy gyógyszertár vény nélkül kapható gyógyszerekkel, egy vállalkozó pedig az adományok városon belüli szállításának biztosításával járult hozzá a menekültek ellátásához. Nagy örömünkre több köznevelési intézmény is bekapcsolódott a gyűjtésbe, ők a hozzájuk járó kisgyermekek családjainak felajánlásait gyűjtik, és juttatják el hozzánk, amit ezúton is szeretnék megköszönni minden adományozónak. Jó érzés látni, hogy milyen sokan akarnak segíteni ebben a szörnyű helyzetben – mondta el Nagy István, az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ igazgatója.

Egyebek közt az adományok felhasználásáról is tárgyaltak azon a városházi munkamegbeszélésen, ahol az önkormányzat és intézményeinek vezetői, a katasztrófavédelem, valamint karitatív és civil szervezetek képviselői vettek részt.

- Az önkormányzat a Pécsre érkező menekültek ellátását tűzte ki elsődleges céljául, erre próbálunk a lehető legjobban felkészülni. Pécsre szervezett formában még nem érkeztek menekültek, de egyénileg már jöttek ukrán családok, az ő ellátásukat a helyi ukrán nemzetiségi önkormányzat segítségével sikerült biztosítanunk. Arra készülünk, hogy napokon belül, a humanitárius folyosók megnyitását követően, Pécsre is szervezett körülmények között, nagyobb számban érkezhetnek menekültek. Részükre továbbra is fogadunk adományokat, de fontos, hogy az adománygyűjtésünk célzott, ezért azt kérjük, hogy mindenki a karitatív szervezetek által kért adományokkal segítse a menekültek ellátását – foglalta össze Nyőgéri Lajos, Pécs szociális területért felelős alpolgármestere.

MIRE VAN SZÜKSÉG?

· Tartós élelmiszerre – abból is az azonnal fogyasztható típusokra: májkrém, löncshús, konzerv, extrudált kenyér, keksz, müzliszelet, ásványvíz stb.

·  Higiéniai termékekre – WC-papír, papír zsebkendő, fogkefe, fogkrém, tusfürdő, sampon, nedves törlőkendő, pelenka, betét stb.

·  Egyéb hasznos holmira – hosszabbító, pléd, takaró, polifoam, ágynemű stb.

 HOL GYŰJTENEK?

· Az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ telephelyein hétköznapokon 8 és 20 óra között:

        o   Anikó u. 5.

        o   Tüzér u. 7.

        o   Hársfa u. 154.

· A Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének irodájában Hétköznapokon 8 és 16 óra között, egyéb időpontban előzetes egyeztetés után: +36 70 9338240.

        o   Dobó István u. 89.

·  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőpontjain hétköznap 8 és 16 óra között:

        o   Janus Pannonius u. 6.

        o   Apafi Mihály u. 99-100

        o   Edison u. 24.

·  A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász gyűjtőpontjain hétköznap 8 és 16 óra között:

        o   Janus Pannonius u. 4.

        o   Lánc u. 6. (a parkoló felől)

·  A Baptistaponton hétköznapokon 9 és 17 óra között:

        o   Uitz Béla u. 1-3.

·  A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatánál csütörtökönként 17 és 20 óra, valamint vasárnaponként 9 és 15 óra között:

        o   Megyeri út 62/a

Továbbra is várjuk önkéntesek jelentkezését az onkentespecs@gmail.com e-mail címen, illetve a +36 20 2637659-es telefonszámon, valamint a lakhatási célú felajánlásokat ezen az űrlapon: Az én házam a te otthonod… - olvasható az önkormányzat, szerkesztőségünk részére megküldött közleményében. 

Címlapkép: Illusztráció, Pexels