Pécsen randevúztak az ország legamnéziásabb miniszterei és gázgurui

2016. október 6. 15:37 2016. okt. 6. 15:37

Mint ismert, Tóth Bertalan szocialista politikus az élharcosa annak, hogy a 2010-es évek elejének talán legnagyobb üzlete, a MET-féle gázvircsaft részletei kiderüljenek. Perbe hívták, szerdán Pécsen volt tárgyalás, ám a sok emlékezetkieséses ex-miniszter és gázbiznisz góré kevés adattal tudott szolgálni.

A MET vezetése szisztematikusan beperelte a 2011 és 2015 között pörgő gázbizniszt firtató lapokat és politikusokat, köztük az ügy élharcosát, Tóth Bertalant, Pécs volt alpolgármesterét, az MSZP parlamenti frakcióvezetőjét.

Szerdán Pécsen az ő tárgyalása volt, amiről a 444.hu tudósított.

Tóth és ügyvédje felvonultatták az összes olyan embert, akik részt vehettek az üzlet létrejöttében: az állam oldaláról eljött Fellegi Tamás és Németh Lászlóné egykori fejlesztési miniszterek, az állami MVM akkori és jelenlegi főnökei, és olyan menedzserek, akik a MET-nél és az MVM-nél is megfordultak.

Logikus lenne azt gondolni, hogy ezek az emberek nagyon jól értenek az energiakereskedelemhez, hiszen milliárdos tételekről döntenek. Ehhez képest a bíróság előtt büntetőjogi felelősség tudatában állították, hogy fogalmuk sincs olyan alapvető dolgokról sem, mint hogy például a 2010-es évek első felében az orosz vagy a nyugat-európai földgáz volt-e az olcsóbb Magyarországon.

Akkoriban teljesen egyértelműen a nyugati gáz volt az olcsóbb, a két volt miniszter gondolkodás nélkül rá is vágta a bíró kérdésére a helyes választ, ám az MVM és a MET menedzserei határozottan állították, erről nekik fogalmuk sincs. Ez olyan, mintha egy olajkereskedő nem tudná, hogy mennyi nagyságrendileg a Brent hordónkénti ára – írja a 444.

A miniszterek viszont arra nem emlékeztek, hogy miért írták alá az üzletet lehetővé tevő rendeleteket.

Márpedig ez a miniszteri rendelet volt az, amelynek nyomán a MET tudott gázt hozni az országba Nyugat felől, ahol azokban az években olcsóbb volt a földgáz piaci ára, mint amennyiért az oroszok hozták a földgázt Magyarországra.

Az Európai Bizottság a határkapacitás piactorzító foglalása miatt eljárást indított a kormánnyal szemben, ezután többet nem hosszabbították meg az üzlethez szükséges miniszteri rendeleteket. Piaci szereplők és ellenzéki politikusok meggyőződése, hogy az egész rendszer arra volt jó, hogy a kormány és az állami MVM helyzetbe hozza a MET-et, ami a Mol leányvállalataként indult, aztán ismeretlen orosz befektetők is beszálltak.

Ám a tárgyaláson sem a két volt miniszter, sem az MVM-es stáb sem volt jobban képben. Mert ugyan mindkét miniszter úgy vélte, valamilyen egyeztetésnek kellett lennie a rendelet előtt, az MVMP-nél dolgozók mind azt mondták, hogy velük előzetesen nem egyeztettek, ők csak megkapták a kötelező feladatot a gáz megvásárlásáról és eladásáról

.

A kormányzati kapcsolattartás nem az ő szintjük volt, azt az anyacég, a nagy MVM intézte. Az ottani vezetők viszont nem emlékeztek ilyen egyeztetésekre, hiszen a rendelet csak a leánycégre, az MVMP-re vonatkozott, ezért ez nem az ő szintjük volt. Kizárt, hogy a miniszterek, az MVMP-sek és az MVM-esek is igazat mondjanak, de nem derült ki szerdán, hogy ki hazudott a bíróság előtt – így a 444.hu.