Pécsi közgyűlés: péntekre várhatók a súlyos viták, de azért ma sincs hiány izgalomból

2022. október 18. 11:08 2022. okt. 18. 11:08

39 napirendi ponttal kezdetét vette a mai pécsi közgyűlés, azonban az egyik legfontosabb témát, az energiatakarékossági csomagot nem ma, hanem pénteken, egy rendkívüli ülésen tárgyalja majd a képviselő-testület. A mai ülésen pont ezért nagyrészt csak technikai jellegű előterjeszések és döntések várhatók, súlyosabb vitákra pénteken lehet számítani.

Persze ettől függetlenül nem teljesen eseménytelen a mai ülésnap sem, Barkóczi Csaba fideszes képviselő példának okán a "Fedezet biztosítása a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás műszaki, technikai hátterének működtetésére" nevű napirendi pont kapcsán fejtette ki a véleményét és azt mondta: "az előző városvezetés ingyen biztosította a házi segítségnyújtó rendszert 500 idős ember részére. Ezt a szolgáltatást a városvezetés fizetőssé szeretné tenni. Ezzel 150 ember el fog esni ettől a lehetőségtől, de csak ötmilliós megtakarítást eredményezne a városnak mindez. Miközben korábban 60 millió forint jutalmat kaptak a pécsi cégvezetők, akik a polgármester haverjai és a szocialista párt káderei. Szabó Szilárdnak 1,8 millió forintot keres havonta, azaz ő egymaga többet ér a polgármesternek, mint ez a 150 idős ember. Ha lesz egy váltás 2024-ben és lesz egy valódi átvilágítás és kiderül, hogy a mostani változás miatt akár egyetlen idős embernek is baja esik, akkor azért a polgármester lesz a felelős. Ez nem játék, felejtsük el ezt a javaslatot." - közölte. 

Erre Kamarás Péter (ÖPE-KDNP) úgy kontrázott: "Miért nem a saját nadrágszíjat húzzák meg most, miért ezen spórolnak? Megszoktuk már ezt a baloldaltól, mi ezzel nem értünk egyet."

Az előterjesztés tartalma szerint: “A nem kötelező, önként vállalt feladat eddigi 503 db készülékkel történő biztosítása a továbbiakban nem indokolt. A szolgáltatást az eddigiekben térítésmentesen biztosította az intézmény az igénylők részére, azonban a tervek szerint 2022. december hónaptól térítési díj bevezetésére kerülne sor, melyet a szolgáltatás működtetésével kapcsolatos költségek növekedése indokol. Az intézmény által végzett előzetes felmérés alapján, térítési díj fizetési kötelezettség mellett az igénylők száma jelentősen csökkenni fog. A fentiek figyelembe vételével a készülékszám csökkentése szakmailag megalapozott, és továbbra is biztosítani fogja az erre a típusú szolgáltatásra valóban rászorulók biztonságos ellátását.”

Minderre Barkóczi úgy reagált, hogy a három alpolgármestert sem kötelező fizetni. Berényi Zoltán (ÖPE-KDNP) pedig így fogalmazott: "ez az idősek napi ajándék a pécsieknek, miközben a holdudvarhoz tartozókat sok százmillió forinttal tömik ki."

Minderre Nyőgéri Lajos alpolgármester is reagált, elmondta, hogy a  a rendszert fenntartó Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás közgyűlése támogatta a változtatást. Ezek után Kővári János közölte: "Önök nem baloldaliak, nem mutatnak szociális érzékenységet."

A kisebb perpatvar után a fideszes Csizmadia Péter azt javasolta, hogy napolják el a döntést a kérdésben. "Ezt az ötmilliót elő lehet teremteni máshonnan. Illő lenne, ha a városvezetés saját magán is meghúzná a nadrágszíjat." - mondta. 

Erre Nyőgéri Lajos így reagált: "a napirendi pont nem a szolgáltatás díjtételének meghatározása. Egy közbeszerzést kell végigvinni, hogy a mostani szolgáltatás mehessen tovább. A pályázathoz kell most forrást biztosítani. Később, amikor a testület elé kerül az esetleges díjtétel-emelés, akkor lehet erről vitatkozni."

Barkóczi Csaba szerint péntekig halasztani kellene a napirendi pontot, Berényi Zoltán pedig közölte, húzzák ki az előterjesztésből a fizetőssé válásra vonatkozó részeket. Erre Nyőgéri Lajos azt mondta, hogy a határozati javaslatot fogadja el a közgyűlés, azt olvassa el, abban ez nem szerepel.

Az adok kapok után az előterjesztésről szóló szavazást nem napolták el, Berényi Zoltán és Csizmadia Péter módosító indítványát elutasították, az előterjesztést és a határozati javaslatot is megszavazta a közgyűlés.