Petíciót indítottak az önkormányzat kivéreztetése ellen ellenzéki polgármesterek

2020. április 7. 17:50 2020. ápr. 7. 17:50

Negyvenkét polgármester, köztük Péterffy Attila, Pécs vezetője is aláírta azt a nyilatkozatot, melyben ellenzéki vezetők tiltakoznak a kormány járványügyi védekezés égisze alatti önkormányzatokat érintő, azokat nehéz helyzetbe hozó forrásmegvonási terve ellen.

Gulyás Gergely szombaton jelentette be, hogy a közös járványügyi teherviselés jegyében az önkormányzatoktól is pénzt von el a kormány: át kell irányítaniuk a gépjárműadó hozzájuk befolyó részét a központi költségvetésbe. Erre érkezett még Orbán Viktor vasárnapi kinyilatkoztatása, miszerint hétfőtől sehol nem kell fizetni a közterületi parkolásért, ami szintén kiveszi a pénzt az önkormányzatok zsebéből.

"Mindannyian tudjuk: a koronavírus-járványt és a nyomában fellépő társadalmi-gazdasági válságot csak nemzeti összefogással tudjuk legyőzni. Az önkormányzatok eddig fontos részesei voltak ennek az összefogásnak. Erejüket megfeszítve látták el a védekezésben rájuk hárult feladatokat – érdemi központi segítség nélkül.

Úgy tűnik azonban, hogy a kormány szerint a védekezésben nincs szükség az önkormányzatokra. Sőt, egyáltalán nincs szükség rájuk. Otthagyja őket a frontvonalon küzdeni, és nemhogy utánpótlást nem ad, azt az eszközt is elveszi, amivel eddig felvették a harcot.

Növekvő feladataik ellenére támogatás helyett elvonásokat kapnak. A kormány a demokratikus kontrollt is kiiktató rendkívüli felhatalmazását az önkormányzatok kivéreztetésére használja. Pedig a közelgő gazdasági és szociális válság minden bizonnyal nagyobb arányban fogja megtépázni az önkormányzatok bevételeit, mint a kormányét"

- olvasható az ellenzéki polgármesterek által aláírt nyilatkozatban. Megjegyzik, a már bejelentett forráselvonások az önkormányzati rendszer válságkezelő képességét súlyosan gyengítik, a nyilatkozat szerint pont olyan időben, amikor a járvány megfékezéséhez és a társadalmi-gazdasági újrakezdéshez talán minden korábbinál nagyobb szükség lenne a polgárok által közvetlenül választott, hozzájuk legközelebb lévő intézményekre.

"Polgármesterként mi a településeinken élő polgárok megóvására, a róluk való gondoskodásra esküdtünk fel. Ilyen helyzetben a szolidaritás és a közös cselekvés a megfelelő válasz. Nem kérünk mást, csak amit egyre nyomatékosabban kér a kormány is az állampolgároktól: együttműködést. Felszólítjuk ezért a kormányt, hogy vonja vissza az eddigi megszorító intézkedéseket és a gazdasági és szociális válságkezelés lépéseiről haladéktalanul kezdjen egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel."

- zárul a közlemény, melyet a 168 Óra cikke szerint többek között Karácsony Gergely főpolgármester, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi, Botka László szegedi, Lengyel Róbert siófoki, Neményi András szombathelyi és Péterffy Attila pécsi polgármester is aláírt. A Szabad a Hang oldalon futó petíciót nem csak polgármesterek szignózhatják virtuálisan, oda kattintva bárki támogatásáról biztosíthatja őket.

Forrás: Pécsi STOP