Rendőrt hívhatnak hétfőtől a maszk nélküli utasra - íme a részletek a szigorításról

2020. szeptember 18. 16:21 2020. szept. 18. 16:21

Megjelent a legfrissebb Magyar Közlöny, melyben részletesen lehet olvasni a hétfőtől életbe lépő járványügyi szigorításokról.

Az, hogy este 11-től zárva lesznek a szórakozóhelyek, szerdán tudni lehetett Orbán Viktor bejelentése nyomán. A pénteki közlönyből kiderült, hogy a vendéglátóhelyeken 23 és 6 óra között csak a rendelés átvételéig, annak kifizetéséig lehet tartózkodni. Zenés-táncos rendezvényt továbbra is akkor lehet megtartani, ha 500 fő alatti a létszáma, ide kell számolni a személyzetet is.

Az utazási szabályokat illetően azt olvasni, hogy hat éven felül mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön, a várótermekben, a boltban - vásárlás és munkavégzés céljából -, a bevásárlóközpontok területén, a moziban, a múzeumban, a könyvtárban, a postán, a hivatalokban, a kórházban viselni, utóbbi intézményben a betegeknek nem kötelező eltakarni a szájat és az orrot.

A rendeletben kiemelik, azok, akik a tömegközlekedésen nem hajlandók maszkot viselni, meg kell tagadnia a sofőrnek az utazást. Ha nem hajlandó leszállni, akkor rendőrt is hívhat hozzá.

A szabálytalankodó üzletek is megüthetik a bokájukat. Amennyiben a kereskedelmi hatóság tudomást szerez arról, hogy az üzletben megszegik a járványügyi szabályokat, először figyelmeztet, másodszor 100 ezer és egymillió forint közötti bírságot szab ki, harmadszor pedig minimum 3 napra, maximum egy évre is bezárhatja a helyet.

A rendelet határoz arról is, hogy október 1-től reggel az iskolába lépéskor testhőmérsékletet kell mérni, a külföldről hazatérő magyaroknak, amennyiben nem merül fel koronavírus-fertőzés gyanúja, 10 napig elég karanténban lenniük, illetve hétfőtől érvényes a PCR-tesztek hatósági, 19 500 forintos ára. A tesztért a koronavirus.gov.hu-n megjelentek szerint azoknak kell fizetniük, akik saját elhatározásból teszteltetnék magukat, amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni. 

Forrás: Pécsi STOP