Retro: Így nézett ki 30 évvel ezelőtt a pécsi Vidámpark

2021. február 23. 11:08 2021. feb. 23. 11:08

Valószínűleg valamennyi olvasónk még egykoron jókat szórakozott az pécsi Vidámpark kapuján belül. Számos ismerősöm van aki még mai napig elmegy arra túrázni a Mecsekbe amerre régen a létesítmény állt egy kis nosztalgia gyanánt, viszont mióta lebontották szinte semmi nem maradt belőle. Mégis mindenki pontosan tudja, hol állt az egykori céllövölde, az elvarázsolt kastély vagy éppen a Li-2-es repülőgép. Most egy felvételt hoztunk 1991-ből, ahol még számos újítással készültek a fenntartók a létesítmény kapcsán.

Aki viszont nem tudná, a Pécsi Vidámpark egy kivételes természeti adottságokkal rendelkező terület a Mecseki Parkerdőben. A körülbelül 50 játékelemből álló, 5 hektáron elterülő park az előző rendszerben élte aranykorát. A napjainkban ide betérőket sajnos posztapokaliptikus látvány fogadja, ám ez nem sokáig lesz így, hiszen elindultak a megbeszélések, eszmecserék  a terület újragondolása kapcsán.

Ugyan történtek nyitási próbálkozások a 2012-es évre is, de ennek anyagi terheit a város már nem tudta vállalni. A funkció és őrzés nélkül maradt vidámparkot hamar megtalálták a fosztogatók, vandálok, fémtolvajok és a hajléktalanok. Amit fizikailag lehetett, azt kinyerték a parkból, amit pedig nem, azt összetörték és lerombolták. Ott jártamkor még ezerszámra találtam TV toronnyal díszített képeslapokat, mára már valószínűleg azok is eltűntek.

A park kellékeinek egy részét egyébként  a Die Hard ötödik epizódjában láthattuk volna viszont, a hírhedt ukrajnai szellemváros, Pripjaty díszleteként, de a soha nem használt vidámpark jelenete végül nem került bele sajnos a moziba, ellentétben az Ideglelés Csernobilban című filmmel, amiben például látható volt néhány vidámparki kellék. A forgatás után ezek már nem is kerültek vissza a városba. Roncs dodzsemkocsijait Pripjaty városába vitték az Ideglelés Csernobilban c. horrorfilm forgatásához, Bruce Willis is kölcsönözte őket egy filmjéhez.

 A vidámpark pusztulásának kezdete a rendszerváltáshoz vezethető vissza. Többször megpróbálták megmenteni, később Retroparká is átnevezték, de a fiatalokat már nem kötötte le ez a fajta szórakozásmód és elkezdtek más lehetőségeket keresni. Nagyjából ettől az időszaktól kezdődött el a park lassú halála. A kétezres évek végére a kb. 50 játékelemből már csak alig fele volt használatban, Ekkor a park napról napra küzdött a túlélésért, rengeteg adósságot halmozott fel. 2011. szeptember 1-én végleg bezárta kapuit. Fennmaradásához körülbelül évi 20-25 000 látogatóra lett volna szükség az 5000 helyett. Ettől függetlenül a vidámpark területe jelenleg is népszerű kirándulóterület, hiszen itt található a Mecseki kisvasút végállomása, és a felújított Pécsi Állatkert is.

Most viszont itt egy felvétel abból az időszakból, amikor még láttak reményt a vidámpark újraélesztésében. Bár már akkor is szűkös volt a keret, bizakodóak voltak. Önök, hogyan emlékeznek vissza az egykori élményparkra? Mi a legszebb emlékük? Írják meg nekünk Facebook oldalunkon

 

 

 

Szerző: Bogos Csaba