Sipos Tímea sportsikere Oxfordban

2022. szeptember 8. 08:56 2022. szept. 8. 08:56

A magyar válogatott tagja volt a PSN Zrt. Sportiskola fiatal úszója, a májtranszplantált Sipos Tímea. A 16 esztendős Tímea életében először úszott a felnőttek között, de rögtön négy érmet – köztük egy aranyat – nyert a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán Oxfordban. A pécsi sportolóval beszélgetett a Pécsi STOP.

Timi 2005 karácsonyán született Pécsett, koraszülöttként. Néhány héttel születése után kiderült, hogy súlyos májbetegséggel született, amelyen csak a transzplantáció segíthetett. 11 hónaposan Hamburgban új májat kapott, és ezzel az élet lehetőségét.
4 éves korától rendszeresen úszik, először oktatásra járt, mostanra a Trappancs Egyesület igazolt versenyzője. Szervátültetettek Országos Bajnokságán több éven keresztül aranyérmet nyert. 2013-ban, 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben a Debrecenben rendezett Diákolimpián a dobogó legfelső fokára állhatott. Élete első nemzetközi versenyéről – 2014-ben – Krakkóból, 1 aranyéremmel, 2 ezüstéremmel térhetett haza.

„Nagyon boldog vagyok, hogy amire 2019 óta készültünk, azt most sikerrel megvalósítottuk, hiszen a Covid-járvány következtében ez volt az első nemzetközi versenylehetőség a szervátültetettek számára. Az külön öröm, hogy a járványfenyegetettség dacára mindenki egészségesen tért haza” – kezdte a beszélgetést Tímea. Megtudtuk, hogy csak a házigazda Egyesült Királyság előzte meg a magyar csapatot az éremtáblán a Szervátültetettek és Művesekezeltek XI. Európa-bajnokságán Oxforban. A tizenkét sportág különböző korosztályokban megrendezett viadalán összesen 41 arany-, 40 ezüst- és 42 bronzérmet harcoltak ki a magyarok.

Sipos Tímea, a Pécsen élő úszólány, 2014-ben versenyzett először a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán. Azóta is a Trappancs Egyesület versenyzője, aki a PSN Zrt. edzésein készül fel a versenyekre. Idén először versenyzett a felnőtt (16-29) mezőnyben:
100 méter hátúszásban nagyon vigyázott a korábbi Európa bajnoki címére és sikerült megvédenie, emellett 400 méter gyorsúszásban ezüstérmet, 50 m gyorsúszásban bronzérmet, valamint a 4×50 méteres gyorsváltó tagjaként bronzérmet szerzett.
Timi trénerének, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. úszóedzőjének, Módosné Iván Lili  munkáját, a város vezetése folyamatosan figyelemmel kíséri. Példának említhetjük, hogy az előző évben Pécs Város Napja alkalmából Pro Communitate-díjat kapott.

Pécsről Körösztös Csaba is indult Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán Oxfordban, aki 5 éve művesekezelésre járó, veseátültetésre váró sportoló. Örökletes policisztás vesebetegsége miatt öt éve jár művesekezelésre és vesetranszplantációs várólistán várja az életét megváltoztató telefonhívást. Az uszodában 2 aranyérmet és 2 bronzérmet szerzett, majd a petanque versenyen is sikerült a dobogó harmadik fokára állnia és egy páros petanque hatodik helyezést is megszereznie Oxfordban.

 

Szerző: Szabó Ferenc