Holnap kezdődik az előválasztás, összefoglaltuk a fontos információkat

2021. szeptember 17. 08:42 2021. szept. 17. 08:42

Szeptember 18-án, szombaton kezdődik országos szinten az ellenzéki előválasztás, ami kilenc napig, szeptember 26-ig fog tartani. Pécsett több helyszínen is szavazhatunk, ugyanis a Baranya 1, illetve Baranya 2-es választókörzet is Pécs egy-egy részében található.

Miért érdemes szavazni?

A válasz nagyon egyszerű. Ilyen, országos szintű előválasztást még soha sem tartottak az ország történetében. Most először van rá lehetőség arra, hogy a szavazópolgárok választhassák, ki azt a jelöltet, akit érdemesnek gondolnak arra, hogy a tavasszal történő választásokon képes lesz legyőzni a Fidesz jelöltjét.

Kik vesznek részt az előválasztáson?

Az előválasztáson összesen 10 ellenzéki párt vesz részt: MSZP, DK, Jobbik, Momentum, LMP, Párbeszéd, Liberálisok, Új Világ és a Mindenki Magyarországa Mozgalom, illetve az Új Kezdet. Természetesen nem minden párt indít minden körzetben jelöltet, van ahol egy párt inkább egy másik párt jelöltjét támogatja és van olyan körzet, ahol csak miniszterelnök-jelöltre lehet leadni a voksunkat. A megállapodás szerint az előválasztás győztese lesz az ellenzék közös jelöltje a Fidesszel szemben.

Pécsett kire lehet szavazni?

Fent már említettük, hogy Pécs kettő darab választókörzetbe esik. A Baranya 1-es, és Baranya 2-es számú választókerület jelöltjeire szavazhatnak a pécsiek. Természetesen a miniszterelnök-jelöltekre lakóhelyünktől függetlenül szavazhatunk, a miniszterelnök-jelöltek pedig a következők: Dobrev Klára (DK), Fekete-Győr András (Momentum), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd és LMP) és Márki-Zay Péter (MMM). Természetesen a miniszterelnök-jelölti szavazás során is a győztes mögé áll be az ellenzék.

Kapcsolódó: Az ATV nézői szerint leginkább Karácsony Gergely győzheti le Orbánt

Pécsett a Baranya 1-es választókerületben kettő jelölt között választhatunk:

Mellár Tamás, jelenlegi országgyűlési képviselő, akit az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és az MMM, illetve a Jobbik támogat. Mellár Tamás 2018-ban már győzni tudott a helyi fideszes jelölt ellen, most újrázni készül.

Nemes Balázs, a Momentum politikusa, akit a Momentum, a DK, és az Új Világ Néppárt támogatásait élvezi.

A Baranya 2-es választókörzetben szintén két jelölt közül választhatunk.

Keresztes László Lóránt, aki jelenleg is országgyűlési képviselő és az LMP frakcióvezetője. Őt az LMP, MSZP-Párbeszéd, az Új Kezdet és az Új Világ támogatja.

Ez is érdekelhet: "Álljon ki végre" - Keresztes László Lóránt vitára hívja Hoppál Pétert

Ellene indul a DK-ba átugrott Szakács László, aki szintén jelenleg is országgyűlési képviselő. Őt már kevesebben, a DK és a Jobbik támogatja.

Mennyi ideig lehet szavazni?

Összesen kilenc napig fog tartani az előválasztás, szóval bőven lesz ideje mindenkinek voksolni a számára legszimpatikusabb jelöltre.

Milyen iratokat kell magunkkal vinni?

Mindenki, aki 2004. április 1-én vagy előtte született, és rendelkezik állandó magyarországi bejelentett lakcímmel, szavazhat az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre, illetve a lakcíméhez tartozó jelöltekre. Példaképpen egy kertvárosi lakcímmel rendelkező lakos Mellár Tamás és Nemes Balázs közül válaszhat, viszont egy uránvárosi lakcímmel rendelkező személy az utóbbi páros, Keresztes László Lórántra, illetve Szakács Lászlóra adhatja le voksát. Fontos kiemelni, hogy a lakcímkártyával, illetve  személyazonosító igazolvánnyal induljunk el szavazni, mert a szavazósátrakban lévő személyzet el fogja tőlünk azokat kérni.

Természetesen online is lehet szavazni, ami szintén regisztrációhoz kötött, amiről az elovalasztas.hu  oldalon lehet tájékozódni.

Hol tudok szavazni?

Baranya 1-es választókerület: Széchenyi tér; Csontváry utcai Spar előtt; vásárcsarnok előtt (péntek, szombat); Vásártér főbejárata előtt (vasárnap). A Vásártérnél és a vásárcsarnoknál 8-tól 12 óráig lesznek nyitva a sátrak, a fix helyszíneken 8-tól 18 óráig. A további településeken egy mozgósátor fogja biztosítani az ott élőknek a szavazási lehetőséget.

Baranya 2-es választókerület: Kossuth tér, Budai vám, Uránbányász tér (Mecsek Áruház előtt), Vásártér főbejárata előtt (vasárnap). A fix helyszíneken itt 9 és 19 óra között, a Vásártérnél 8 és 12 óra között lehet majd felkeresni a sátrakat. A kisebb településeken is lesz alkalom szavazni, viszont itt nem lesz minden egyes nap szavazósátor, hanem egy afféle mozgósátrat fognak biztosítani az adott helyszíneken.

A helyszíneket térképen is meg lehet nézni.

Szerző: L