Szóvivőként nem úszta meg Hoppál Péter a hazudozást

2018. július 10. 16:26 2018. júl. 10. 16:26

A Szekszárdi Törvényszék szerint Hoppál Péter és Páva Zsolt csupán politiai nyilatkozatot tett, mikor az Emberiség Erejével Alapítványba törölték a lábukat, magánszemélyként nem tehetők felelőssé szavaikért. Három éve a Kúria egy, az akkor még Fidesz-szóvivő Hoppál elleni per kapcsán kijelentette: a politikai szócsőnek is vállalnia kell a felelősséget azért, amit mondott, perelhető is érte.

Július 10-én zajlott a Szekszárdi Törvényszéken annak a pernek a folytatása, melyet a pécsi Emberség Erejével Alapítvány indított Páva Zsolt, Hoppál Péter és a pécsi önkormányzat ellen. Mint ismert, Páva Zsolt a pécsi közgyűlésben a fideszes többség segítségével egy olyan nyilatkozatot fogadtatott el 2017 decemberében, amely arra kérte a helyieket, ne adjanak bérbe az alapítványnak irodának való helyiséget. Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő, akkor még kulturális államtitkár egy sajtótjékoztatón szállt bele páros lábbal az alapítványba, melynek az volt a bűne, hogy a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítvány által biztosított közel 100 millió forintra pályáztathattak szervezeteket.

Az alapítvány perre vitte a dolgot, a tárgyalás első napja kényelmesen a választások utánra csúszott, a folytatása pedig már belelógott a nyárba.

A második tárgyalási nap július 10-én volt Szekszárdon.

[size="18"]A bíróság első fokon elutasította az Emberség Erejével Alapítvány keresetét, mivel úgy látták, Páva Zsolt és Hoppál Péter politikusként cselekedtek. Páva Zsolt polgármesternél arra hivatkoztak, hogy ő mint városvezető, nem mint magánszemély nyilatkozott, Hoppál Péter pedig a Fidesz országgyűlési képviselőjeként és a baranyai elnökeként mondta, amit mondott , vagyis a kiejelentéseiket nem magánszemélyként, hanem politikusként tették.[/size]

Az ítélet nem jogerős, az alapítvány fellebbezést nyújt be.

Amikor nem mentette meg Hoppált a "csak parancsot teljesítettem" attitűd

A fenti indok különösen érdekes annak tükrében, hogy Hoppál Pétert évekkel ezelőtt nem mentette meg az, hogy csupán politikai célból hazudott. Hoppál ellen még 2013-ban indított személyiségi jogi pert Bajnai Gordon volt miniszterelnök, miután az akkor még Fidesz-szóvivőként tevékenykedő karnagy azt állította, Bajnai megrendelésére "balhézott és tört-zúzott a Bajnai-gárda korábban a Fidesz székházánál", vagy hogy Bajnai ingatlanadót akar kivetni a nyugdíjasokra is - írtuk anno az Index nyomán.

Bajnai keresetét első fokon a pécsi törvényszék, majd másodfokon a pécsi ítélőtábla is elutasította, az indok az volt, hogy Hoppál Péter nem a saját, hanem pártja álláspontját közvetítette, "hatáskörét nem lépte túl, ezért a felperes nem érvényesítheti igényét vele szemben".

Aztán jött a Kúria, mely megsemmisítette a fenti döntéseket. Mint mondták, a szóvivő is"szuverén személyiség, saját gondolatokkal, meggyőző érvrendszerrel", és hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem terjed ki a valótlan tények állítására. Errre fokozott felelősséggel kell figyelniük azoknak, akiknek hivatásszerű feladata a közvélemény tájékoztatása. Lényeg a lényeg, a Kúria kimondta, hogy bizony nem takarózhat azzal az egyszeri fideszes szóvivő, hogy ő csak gyakorlatilag parancsot teljesített, mivel nem egy felolvasógép, hanem van neki agya is, és el tudja gondolni, mit cselekszik.

Miután a Kúria kimondta, hogy a szóvivőt is perelni lehet a hazugságért, Hoppál Péter miatt bocsánatot kellett kérnie a Fidesznek.

"Bocsánatot kérünk a Helsinki Bizottságtól, amiért a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szóvivője, dr. Hoppál Péter 2013. augusztus 17-én tartott sajtótájékoztatóján valótlanul állította, hogy a Helsinki Bizottság azért kap támogatást a Soros György személyéhez köthető szervezetektől, hogy cserébe Magyarországot, a Fideszt, illetve a magyar kormányt lejárassa."

- idéztünk anno a mea culpázásból.

Nem sokkal később megint fel kellett pattannia a bocsirollerre a Fidesznek Hoppál Péter miatt, mivel 2013 nyarán azt találta mondani, a Helsinki Bizottság egyike az amerikai pénzen kitartott "álcivil" szervezeteknek, amik megrendelésre járatják le az országot és a kormányt. Hoppál Péter elnézést kért a szocialistáktól is, mivel akkor sem mondott igazat, mikor 3 milliárdos jutalmakról beszélt.