Tavaly a Zsolnay Negyed politikai semlegességét óvta Vincze Balázs, idén a Fidesz jelöltje

2019. október 5. 17:35 2019. okt. 5. 17:35

A Zsolnay Örökségkezelőt vezető Vincze Balázs balettművész újra elindul Nyugotszenterzsébet polgármesteri székéért, ezúttal nem függetlenként, hanem a Fidesz jelöltjeként. Tavaly, mikor letiltott egy vendégelőadást Alföldi Róbert miatt, akkor a negyed politikai semlegességének védelmét hangoztatta.

Mint ismert, tavaly májusban szerepelt volna vendégjátékként a Kodály Központban az Átrium Színház Igenis, miniszterelnök úr! című előadás, amelyben Alföldi Róbert is játszik, ám az előadást alig egy hónappal a vendégjáték előtt a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. indoklás nélkül lemondta

A céget vezető Vincze Balázs Harangozó Gyula-, Imre Zoltán-díjas balettművész végül egy, a 24.hu-nak adott interjúban a következővel indokolta a vendégjáték lemondását - miután Alföldit politikai aktivistának nyilvánította:

"(...) nem akarom, hogy a Zsolnay színház ilyen kampányoknak adjon otthont. Nem száműzni akarom a közéletet, hanem azt akarom, hogy az intézmény semleges maradjon, mert a művészet a missziója, és nem az, hogy politikai állásfoglalásokat támogasson."

(Hogy a Zsolnay Negyed mennyire volt politikailag semleges terep az elmúlt években, arról ebben a cikkben írtunk - a szerk.)

Vincze Balázs a ZSÖK ügyvezető igazgatói posztja mellett a Pécsi Balett művészeti vezetője, az NKA Táncművészeti Kollégiumának vezetője és a baranyai Nyugotszenterzsébet polgármestere is.

A valasztas.hu adatai szerint Vincze 2010-ben és 2014-ben független jelöltként nyerte el a polgármesteri posztot a településen, idén viszont a Fidesz-KDNP jelöltje.

Vincze Balázs kormánypárti színekben (forrás: valasztas.hu)

Fölmerül tehát a kérdés: miként óvhatja a politikai semlegességét a Zsolnay Negyednek egy olyan ügyvezető, aki nyíltan egy párt jelöltjeként indul az önkormányzati választáson?

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP