Tavasszal kezdődhet el a jégpálya befedése

2024. szeptember 11. 10:21 2024. szept. 11. 10:21

A kivitelezési munkákra vonatkozó feltételes közbeszerzést hamarosan kiírják, így akár 2025 márciusában megkezdhetik a Pécs Városi Műjégpálya befedését.

A Pécsi Sport Nonprofit Zrt. idén februárban nyújtott be támogatási kérelmet a Magyar Jégkorong Szövetséghez (MJSZ), hogy megoldjanak egy régóta fennálló problémát, és végre befedjék a városi műjégpályát.

Az MJSZ a nyár közepén jóváhagyta a PSN kérelmét, így biztossá vált, hogy a Máté János vezette cég közel 700 millió forint taokeretet használhat fel a projektre. Ehhez a PSN-nek 294 millió forintos önrészt kell hozzátennie, így a teljes költségvetés közel 1 milliárd forint lesz.

– Amikor a kérelmet benyújtottuk, ezekkel a kivitelezési költségekkel számoltunk, de azóta az építőiparban áremelkedés tapasztalható – mondta Török Ottó, polgármesteri sportbiztos. – Az MJSZ jóváhagyásával már biztos, hogy a 687 millió forintos taokeretet a PSN felhasználhatja, és ezt még idén elkezdik feltölteni. Mivel a kivitelezési költségek pontos összegét jelenleg nem lehet tudni, ezért hamarosan feltételes kiviteli közbeszerzést ír ki a város. A legalacsonyabb ajánlatot adó kivitelező árán fogjuk látni, mennyi további összeget kell a városnak hozzáadnia az eredeti 294 millió forintos önrészhez. Ekkor derülhet ki az is, hogy találunk-e további felajánlásokat a 687 milliós keret feletti, 12,5 százalékos kiegészítő sportfejlesztési támogatásra.

Ezek már inkább technikai részletek. A feltételes közbeszerzést követően, amiről a szeptemberi közgyűlés dönthet, a munkák akár márciusban is elkezdődhetnek.

A tervek szerint a 60x30 méteres jégpályát és a nézőteret teljesen befedik, az oldalakat pedig ideiglenes ponyvaszerkezettel látják el. Az északi oldalon részben már a végleges szendvicspanel kerülne a helyére, a többi oldalon pedig olyan ponyvaszerkezetet alakítanak ki, amelyet jó idő esetén fel lehet tekerni.

A jégpálya belső világítását korszerűsítik, párátlanító berendezést építenek be, valamint villámvédelmi fejlesztések is megvalósulnak. Az első ütemben, tűzvédelmi okokból, a meglévő lelátó első három sora marad használható.

Fontos kiemelni, hogy mindez a remények szerint tavasszal induló felújítás során valósulna meg, de hosszabb távon egy második ütem is tervben van, amely során a ponyvát falazott szerkezet váltaná fel, és a kiszolgáló egységek fejlesztésére is sor kerülne.

 

 

 


Forrás: Pécsma