Tényekkel provokálták a pécsi fideszes képviselőket a közgyűlésen

2023. március 21. 10:50 2023. márc. 21. 10:50

Szinte még el sem kezdődött a közgyűlés, máris hatalmas politikai vita vihar alakult ki az egyik napirendi pont kapcsán.

A napirendi pont a „Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás által fenntartott intézményekben biztosított személyes gondoskodást nyújtó szociális és gyermekjóléti ellátások térítési díjairól szóló 11/2018. (III.20.) önkormányzati rendelet módosítása” címet viselte, amiből arra következtethetnénk, hogy egy szakmai vita keretén belül ütköztetik a nézeteiket a képviselők. A vitát a Fidesz frakcióvezetője, Csizmadia Péter indította be azzal, hogy a mindenféle szankciós inflációk miatt nem támogatják a pécsi családok terheinek növelését.

Nyőgéri Lajos alpolgármester: 2018 óta Pécs nem emelt térítési díjakat, ami nem egészséges folyamat. Az agglomerációs társulást alkotó önkormányzatok tudatos, átgondolt és felelősségteljes döntést hoztak, amire a közgyűlés, úgy tűnik, nem képes. 2018-ban nem okozott problémát a fideszes városvezetésnek díjakat emelni. A díjak emelésére azért is van szükség, hogy minél többen tudjanak ilyen szolgáltatásokat igénybe venni, hatalmas az igény erre.

Erre Barkóczi Csaba, a tőle megszokott és jól betanult szöveget mondta fel, miszerint a városnak lenne pénze, ha nem a haverokra költene el több milliót, stb…

Ruzsa Csaba, gazdaságért felelős alpolgármester kért szót és puszta tényeket közölt, amit nem viseltek jól a fideszes képviselők, ugyanis azonnal megvádolták az alpolgármestert azzal, hogy kioktatja őket. Ruzsa Csaba egyébként válaszában csupán emlékeztette a szelektív emlékezőképességgel rendelkező fideszes képviselőket, hogy 8,5 milliárdos állami hitelt, amit a Fidesz vett fel, azóta is fizetnie kell a városnak, valamint elmondta, hogy 2019-ig minden évben hiányt termet a város, és csak 2020 óta nem termel hiányt az önkormányzat és üres fecsegésnek tartja Barkóczi szavait és arra kéri, hogy tájékozódjon.

Csaba István, az MSZP frakcióvezetője ismét emlékeztette a fideszes képviselőket, hogy az adófizetői forintokat ők nem lopják el, azért is vannak jobb helyzetben mint az előző városvezetés, illetve felhívta a figyelmüket, hogy a Páva Zsolték alatt idekerült Magyar Államkincstár emberei még mindig itt vannak a városban, de nem sokáig, mivel jövőre fogják végleg visszafizetni az ő általuk felvett hitelt.

Ruzsa Csaba ehhez hozzátette, hogy a Tiborcz-hitel és a Volvo-hitel is a fideszes városvezetés ideje alatt történt.