Tovább nyomoznak a pécsi buszbeszerzés ügyében

2018. szeptember 14. 12:23 2018. szept. 14. 12:23

Bár szeptember elején lejárt volna a pécsi Volvo-buszok beszerzése kapcsán indított nyomozás határideje, most kiderült, tovább folyik a vizsgálat.Nyáron még arról volt szó, hogy különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt vizsgálódnak a rendőrök, ez mostanra befolyással üzérkedés bűntettének gyanújára változott.

Továbbra sincs vége a pécsi Volvo-buszok beszerzése ügyében folytatott nyomozásnak, noha még július elején Polt Péter legfőbb ügyész úgy tájékoztatta Tóth Bertalan szocialista és Mellár Tamás független országgyűlési képviselőt, hogy a vizsgálat határidejét május helyett szeptember 9-re módosították.

Mint ismert, a pécsi Volvo-buszok beszerzése ügyében különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés tárgyában folyik az eljárás, amelyet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság folytat a Baranya Megyei Főügyészség felügyeletével.

"Az ügyről eddig nagyjából annyi derült ki, hogy 3 millió euró, azaz közel 1 milliárd forint a gyanú szerint az elkövetési érték a pécsi Tüke Busz Zrt. 2015. évi buszbeszerzését érintő, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indult nyomozásban.

Úgy tudni, egy kis, üzleti és baráti kapcsolatban álló befolyásos kör elérte, hogy a tisztán közpénzből és hitelből tervezett pécsi buszbeszerzésre a szükségesnél jóval több pénzt fizessen ki a Tüke Busz, azaz a kellőnél jóval több hitelt vegyen fel, és megszervezték azt is, hogy a valós, tényleges költségeken felüli részhez hogyan juthatnak hozzá problémamentesen. A nyomozásnak hollandiai és szerbiai szálai is vannak, illetve sajtóhírek alapján thaiföldi érintettség is kimutatható. Az is kiderült a sajtóból, hogy az ügyben két közszereplőnek is helye van. Nevüket a hollandiai ügyészségi iratokban konkrétan említik, ezek az iratok pedig már több mint fél éve a magyar nyomozó hatóságoknál vannak.

Tóth és Mellár egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, a május 9-én lezárult nyomozás milyen eredménnyel járt, vagy ha semmilyennel, milyen indokkal hosszabbították tovább, kik az érintett közszereplők, van-e mentelmi joguk, kik állnak a thaiföldi offshore számlák mögött, illetve hogy mi kell mg ahhoz, hogy az ügyészség végre gyanúsítással éljen"

- írtuk korábbi cikkünkben.

Polt Péter akkori válaszából az is kiderült, hogy terrorizmus finanszírozására utaló jelet nem találtak.

A szeptemberi határidő miatt a Pécsi STOP megkereste a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy lezárták-e a vizsgálatot, vagy újra meghosszabbították azt. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy kellett-e mentelmi jog felfüggesztését kérniük, illetve hogy történt-e már gyanúsítás az ügyben.

A rendőrség a következő választ küldte:

"A kérdéses ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság befolyással üzérkedés bűntett elkövetésének gyanúja miatt elrendelt büntetőeljárás jelenleg is még folyamatban van.

A nyomozás érdekeire való tekintettel az eljárás jelenlegi szakaszában bővebb felvilágosítást nem tudunk továbbra sem adni."

Mivel nyáron még Polt Péter tájékoztatása szerint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt folyt a vizsgálat, most pedig befolyással üzérkedés miatt zajlik tovább az eljárás, ezért rákérdeztünk a Fejér megyei rendőröknél, hogy változott-e a gyanúsítás ténye.

A rendőrök válasza szerint jelen pillanatban a befolyásolással üzérkedés bűntett elkövetésének gyanúja miatt megy az eljárás, de ez nem jelenti azt, hogy gyanúsítás esetén ez nem változhat meg.