Új eljárást kért az ügyész Volvo-perben, ítélet két hét múlva hirdetnek

2024. április 19. 13:27 2024. ápr. 19. 13:27

A Pécsi Törvényszéken pénteken folytatódott másodfokon a pécsi Volvo-per, ahol az ügyész és a védők is összefoglalták álláspontjukat. Az ítéletet április 30-án várják.

Közel egy évvel ezelőtt már született elsőfokú ítélet a pécsi Volvo-perben, ami a holland-magyar kettős állampolgárokat, Cs. A.-t és S. P.-t felmentette a vádak alól. P. E. korábban elismerte bűnösségét, és jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték pénzmosás miatt.

A per során a pécsi önkormányzat tulajdonában lévő Tüke Busz polgári jogi igényt jelentett be, közel 700 millió forint kárt állítva. Az ügy hátterében az áll, hogy a Tüke Busz 2015-ben vásárolt 115 használt Volvo autóbuszt egy holland cégtől, amire 3,5 milliárd forint hitelt vettek fel. Kiderült, hogy a vételár részben különböző személyeknek utaltak át, ami korrupció gyanúját vetette fel.

A Fellebviteli Főügyészség ma reggel az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás indítását kérte, mivel szerintük a kaposvári bíróság nem felelt meg az indokolási kötelezettségnek. A Tüke Busz jogi képviselője fenntartotta a cég jogi igényét.

A vádlottak védői és ügyvédei szerint az ítélet megalapozott, és politikai vagy média-nyomásnak voltak kitéve az ügy során. Az egyik vádlott hangsúlyozta, hogy a buszbeszerzés segített a pécsi tömegközlekedés problémáinak megoldásában.

Az ítéletet április 30-án hirdetik ki, ahol döntenek az ügy további sorsáról.