Újabb fideszes mutyira derült fény: Fillérekért adta, a sokszorosáért bérelte vissza saját konditermét a PSN Zrt.

2021. május 11. 17:00 2021. máj. 11. 17:00

A Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt. az előző, fideszes városvezetés idején, és Vári Attila irányítása alatt fillérekért adta bérbe a Hullámfürdő konditermét, gyakorlatilag ellátta az üzemeltetés feladatait, de a haszon már a bérlőt illette. Hab a tortán, hogy alkalmanként óránként horribilis összegekért bérelte vissza a PSN saját termét. A pécsi önkormányzat sportcégének jelenlegi vezetője jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést- írja a pécsi önkormányzat közleményében.

A rendkívül szokatlan, és az adófizetőkre nézve igen előnytelen terembérlés ügye a pécsi önkormányzati cégek átvilágítása és az azt követő adatelemzés során került elő.

Az előző, fideszes városvezetés alatt, Vári Attila vezérigazgatósága idején, 2017-ben a PSN Zrt. új szerződést kötött a Hullámfürdő konditermének bérbeadására. Míg korábban havi nettó 70 ezer forint plusz rezsiért használhatta a bérlő a termet, az új szerződés már csak havi nettó 30 ezerről szólt, beleértve a rezsit is. Az új bérlő egyéni vállalkozását a szerződéskötés napján vették cégnyilvántartásba, székhelye megegyezett a Hullámfürdőével- írják. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Fotó: Vári Attila, forrás: Vári Attila Facebook-oldala

                                                                          

A bérleti szerződés nem csak azért volt hátrányos az önkormányzati cégre nézve, mert a 30 ezer forint a rezsit is alig fedezte. Az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat is a PSN végezte: az önkormányzati cég munkatársai szedték a belépőjegyet és takarították a helyiséget. A forgalom után járó összeget pedig a jelentéktelen bérleti díj levonása után az önkormányzati cég egyszerűen átutalta a bérlőnek.

 

A helyzetet tetézte, hogy a PSN Zrt. időnként visszabérelte saját konditermét. A teremhasználatért azonban, amiért az egyéni vállalkozó, majd az üzemeltetésben 2019-ben őt váltó élettársa havi 30 ezer forintot fizetett, a PSN már óránként 20 ezer forintot utalt át a vállalkozónak. Az így keletkező számlák egy részét a cégnél fellelhető adatok szerint a vízilabda utánpótlás TAO támogatása terhére számolták el. 2017 és 2020 között, mintegy 4 év alatt a két bérlő összesen 1 millió forintot fizetett ki bérleti díjként a PSN számára, miközben a terem 22,8 millió forint hasznot hozott nekik, amiből legalább 3,5 milliót maga a terem tulajdonosa, a PSN Zrt. állt.

 

Összegezve tehát: a konditerem üzemeltetésének haszna gyakorlatilag teljes mértékben a bérlőé volt, míg a PSN Zrt. viselt minden költséget, végezte lényegében az üzemeltetéssel járó feladatokat, ráadásul időszakonként vissza is bérelte a konditermet. Mégpedig oly módon, hogy amíg a vállalkozó havi 30 ezer forintért bérelte a termet, a PSN saját helyiségéért ennek sokszorosát, óránként 20 ezer forintot fizetett. Az ügyben a PSN Zrt. jelenlegi vezetője jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést- hívják fel figyelmet. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata