Ünnepi műsorral emlékeztek Pécsen az '56-os hősökre

2024. október 24. 01:33 2024. okt. 24. 01:33

A városi ünnepség délelőtt a Színház téren kezdődött a Munkástanácsok Emlékművénél, majd a 48-as téren zenés-irodalmi megemlékezéssel folytatódott. A nap zárásaként a Kodály Központban került sor a Szabadság-díj átadására, amit a Mesterjátszma című magyar film vetítése követett.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján, október 23-án a Színház téren tartott megemlékezésen Perényi József, a Mecseki Munkástanácsok Szövetségének elnöke mondott köszöntőt, majd az emlékműnél elhelyezték a koszorúkat.

A délutáni ünnepi program a 48-as téren folytatódott, ahol Szabó Zsolt és Tölgyfa Gergely színművészek irodalmi műsorral léptek fel, amelyben Hamvas Béla, Márai Sándor és Nemes Nagy Ágnes műveit adták elő. Ezt követően Dr. Polyák Petra, a Baranya Vármegyei Levéltár igazgatóhelyettese tartott beszédet, amelyben kiemelte Pécs szerepét az 1956-os forradalomban.

Polyák elmondta, hogy a városban a forradalom már október 22-én kezdetét vette, amikor egyetemisták követeléseikkel felléptek, és megalakították a pécsi MEFESZ-t. A következő napokban egyre nagyobb tömegek vonultak az utcákra, tüntettek a vörös csillag ellen, amelyet végül ledöntöttek a városházáról. A fordulópontot Nagy Imre október 28-i rádióbeszéde hozta, amelyben a miniszterelnök a forradalmat nemzeti demokratikus mozgalomként értékelte.

Bár a forradalom reményei erősödtek, a szovjet csapatok közeledéséről szóló hírek árnyékot vetettek az eseményekre. November 3-án a baranyai nemzeti tanács küldöttei megpróbálták békésen átadni Pécset a szovjet páncélosoknak, azonban másnap a város megszállásra került. Polyák hangsúlyozta, hogy bár november 4-én megindult a szovjet támadás, Pécsen a forradalmárok még ellenálltak: közel ezren a Mecsekbe vonultak, ahol gerilla harcokkal próbálták feltartóztatni a szovjeteket.

Az ünnepi beszédek és előadások után a 48-as téri műsor koszorúzással zárult.

A nap eseményei a Kodály Központban folytatódtak, ahol Péterffy Attila átadta a Szabadság-díjat. A polgármester hangsúlyozta, hogy ezt az elismerést olyan pécsi polgárok vagy közösségek érdemelhetik ki, akik mind a mai napig ápolják az 1956-os forradalom emlékét, és tudományos, társadalmi vagy kulturális tevékenységükkel továbbviszik annak szellemiségét. Az idei díjazott Sólymos Gyula lett.

A díjátadót követően a közönség Tóth Barnabás "Mesterjátszma" című filmjét tekinthette meg. A film az 1956-os forradalom leverésének napjaira fókuszál, ahol a történet központjában egy sakkjátszma és egy vonaton játszódó sorsok összefonódása áll. A film a 2023-as Miskolci CineFesten közönségdíjat nyert.

Az eseményekről készült teljes képgaléria a PécsMa oldalán tekinthető meg.

 

Forrás és kiemelt kép: PécsMa