Városvezetés: családi cég helyett átlátható közbeszerzés

2023. november 9. 17:12 2023. nov. 9. 17:12

Nyílt közbeszerzésen, átlátható és ellenőrizhető módon vásárol gumikat a Tüke Busz Zrt. Korábban, a fideszes városvezetés idején családi cég szállította az abroncsokat, az áraikat internetről kinyomtatott kiskereskedelmi árakkal hasonlították össze, minden beszerzési szabályt megszegve. Jelentős a különbség.

494 gumiabroncsra írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a pécsi közösségi közlekedésért felelős cég, a Tüke Busz Zrt. 2023. július 11-én. A kiírásra három érvényes ajánlat érkezett, a közbeszerzés sikeres volt. Az ajánlattevők közül a legjobb érvényes ajánlatot adó céggel kötött szerződést a társaság a 2022. januárja után gyártott új abroncsok leszállítására.

 

A Tüke Busz Zrt. októberben újabb közbeszerzést hirdetett meg, ezúttal 230 gumi beszerzésére.

 

Korábban, a Fideszes városvezetés idején a Tüke Busz Zrt. egy családi cégtől vásárolt abroncsokat. A kiválasztott társaság a Tüke Busz volt műszaki vezetője, egyben igazgatósági tagja családi érdekeltségébe tartozott. Akkor nemhogy közbeszerzés nem volt, de még beszerzés sem. Más cégek meghívása helyett az internetről kinyomtatott kiskereskedelmi árakat hasonlították össze a beszállítóéval.

 

Családi cég helyett nyilvános és nyílt közbeszerzés. Mutyi helyett nyílt eljárás. Netes kiskereskedelmi árak helyett valós árverseny.

Tisztán látható a különbség a fideszes és a jelenlegi gyakorlat között.   

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata