50 éves a PMSC

2023. május 13. 18:54 2023. máj. 13. 18:54

A PMSC Öregfiúk Egyesület nagyszabású születésnapi eseménysorozatot rendezett a Pécsi MSC megalapításának 50. évfordulójára, a Stadion utcában. A sportpályán a labdarúgásé volt a főszerep, míg a Lauber Dezső sportcsarnokban retro koncertet rendeztek.

A Pécsi Munkás SC 1973 februárjában jött létre az NB I-es Pécsi Dózsa és az alacsonyabb osztályokban szereplő Pécsi Helyiipari SK, Pécsi Ércbányász, Pécsi Bányász SC és Pécsi Építők egyesüléséből. "Az NB I 1972–1973-as kiírásában ősszel még Pécsi Dózsa, tavasszal pedig már Pécsi MSC néven szerepelt a pécsi együttes" - mondta a rendezvény megnyitóján Péterffy Attila, Pécs város polgármestere. Május 13-án, szombaton a PMSC (Pécsi Munkás Sport Club) 50. születésnapja alkalmából különleges meccseknek lehettünk szemtanúi a pécsi stadionban.

A programkavalkádot a PMFC ifjú focistáinak bemutató meccsei nyitották, ahol az U8 az U9-cel, az U10 pedig az U11-gyel játszottak.

15 órakor a Művészválogatott játszott a Parlament válogatottjával. A művészek 4-3-ra megnyerték a rangadót. A győztes együttes legismertebb labdarúgója Balázs Pali volt. Az ellenfél keretében több baranyai, pécsi érdekeltségű játékos mutatta meg foci tudását, többek között Bánki Erik is.

A 16 óra után következő mérkőzésen a PMFC és az FTC öregfiúk játékosai léptek pályára, mindkét csapat edzője neves labdarúgó volt. A vendégeknél Mucha József, a hazaiaknál Megyeri Karcsi vezette ült a kispadon. A zöld-fehéreknél Telek és Bánki József mellett Gera Zoli is pályára lépett, igaz ő a szünetben cserélte a piros-fekete szerelést zöld-fehérre. A PMFC csapata több sokszoros NB I-es játékost vonultatott fel, köztük Bodnárt, Sólyom Csabát a kapuban, Gyánót, Mártont, Szabadost, Túrit, vagy éppen Palaczkyt. Gera a jubileumi mérkőzésen is bizonyította, hogy nem felejtett el futballozni, mindkét csapatban rúgott egy-egy gólt. A mérkőzés 2-2-es eredménnyel zárult.

A rendezvény fénypontja az utolsó mérkőzés lefújása után történt, amikor az 50 év ünneplése után, Garami József, Szőcs János, Koller Nándor, Rónai István, dr. Dunai János és az örökös titkárnő Ábel Éva emlékplakettet vehetett át. Emellett több PMFC játékos is kapott plakettet, az északi lelátó előtti oldalon, köztük, Réfi Gábor, Tapaszti János, Bogyai Zoltán és sokan mások.

Szerző: Szabó Ferenc