Az NKA női csapata visszatér igazi otthonába, a Lauberbe

2024. szeptember 13. 12:09 2024. szept. 13. 12:09

Az NKA női kosárlabda csapat keretének fele az akadémiáról került az NB I-es együttesbe. Török Ági 10 év után jött el Pécsre Győrből. Zseljko, a vezetőedző nyolc év után hagyta el szekszárdi gárdát - mondta el lapunak Kond Árpád ügyvezető, aki arról is beszélt, hogy a szurkolók jobb kiszolgálása érdekében visszatérnek igazi otthonukba, a Lauber Dezső sportcsarnokba.

- Évek óta a pécsi női kosárlabda élcsapatánál dolgozol vezetőként. A 2024-2025 évi

bajnokságra való felkészülésben mik voltak a legjelentősebb feladatok?

 

-Az új idényre a csapat hátterében is több dolog változott az idényt megelőző tavasszal-nyáron, hiszen az új vezetőedző, Zseljko Djokics mellett Éles Péter lett a felnőtt csapatunk sportigazgatója, aki az Akadémia női vonalának szakmai igazgatóhelyettese is egyben. Így a menedzsment-irányítási feladatok, az új játékosok szerződtetése, és a nemzetközi szerepléssel járó feladatok az ő hatáskörébe kerültek. Az új vezetőedzővel egy új működési rend is kialakult, ami nyilván megkönnyíti a mindennapokat. A konkrét válasz a kérdésre, a nyár egy része számomra mindig a múlt idény lezárásával, gazdasági, elszámolási folyamatok menedzselésével telt, a nyár második felében már az új évad előkészületi munkáira irányult a fókusz.

 

- Számomra úgy tűnt, hogy jelentős változások vannak a csapatjátékos állományában, de a vezető edző is más. Mi volt nehezebb feladat Djokics Zseljko vagy Török Ági Pécsre hozatala?

- Az alap minden esetben a vezetőedző kiválasztása, és annak a folyamatnak a végig vitele, amelynek a vége a szerződés aláírása. Zseljko esetében nagyon kiélezett volt a szituáció, mivel marasztalták ott, ahol egy nagyon eredményes, 8 és fél éves munkát végzett. A váltás, az elválás ilyenkor mindig nehéz, főleg olyan klubtól, ahol óriási változások következtek be az ottléte alatt, hiszen magyar- és európai top klubbá fejlődtek, és ebben kulcs szereplő volt ő, nem csak szakmai vonalon. Kosárlabda időszámítás szerint későn született meg a döntése, hogy hazatér Pécsre, ezt követte a játékos keretünk formálása és véglegesítése, az ő elképzelései alapján. Török Ági Zseljko-val akart dolgozni, amikor meghozta a távozásáról szóló döntését Győrből, ahol 10 évig dolgozott, és a végén ő volt a kapitánya a Serco Uni Győrnek. Így amikor kiderült, hogy teljesíteni tudjuk az Ági szerződtetéséhez szükséges feltételeket, onnét viszonylag gyorsan egymás tenyerébe tudtunk csapni, és egy remek négyessel erősödött az NKA Universitas Pécs.

 

- Véleményed szerint a kezdő ötösbe pécsi lány, vagy az akadémián nevelkedett lány

bekerülhet?

- Szerintem igen, bár ezt mindig a vezető edző dönti el, de számára és a klub számára is kiemelt fontosságú a pécsiség és az Akadémiáról érkező fiatalok beépítése a csapatba. Nagyon fiatal keretünk van, elég csak annyit mondani, hogy a legkorosabb sportolónk 26 éves, de a 16-os keretünkből nem kevesebb, mint 8 játékos került ki az Akadémia utánpótlás műhelyéből, akik junior bajnokok, utánpótlás válogatottak, tehetséges, ügyes lányok. Örülünk annak, hogy Laczkó Sári, Adeniké Olawuyi, Rátkai Eszti után a következő évadban Josepovits Kinga, Halmágyi Kitti, Hőgye Petra, Gréts Dalma, vagy a még fiatalabb Kecsmárik Olívia is felkerült a bővebb keretünkbe.

 

-Az előző esztendőben a csapat nem úgy zárt, ahogy sokan várták. Az ötödik helyett foglalták el a bajnokságban. Az idei szezon jelentős változásai egy új kezdetet jelenthetnek?

 

Igen, a májusban lejáró szerződések után szerettünk volna egy új időszakot kezdeni, amely jobb kilátásokat hordoz magában. A bajnokságban ugyanolyan sok erős, jó, nemes ellenféllel kerülünk majd szembe, akik közül bravúrokat elérni rettenetesen nehéz feladat lesz. Tavaly a nálunk kevésbé magas szinten jegyzett csapatok ellen nem botlottunk, viszont a legjobbak ellen csupán két győzelmet tudtunk aratni, a Győr és a Sopron pécsi legyőzésével. Az előre lépéshez a riválisok elleni sikeresebb szereplésre van szükségünk, ez óriási kihívás lesz számunkra, amiben nagyon számítunk a pécsi közönség segítségére, visszatérésére a sportcsarnok lelátóira.

 

-A szurkolók számára terveztek változást? Gondolok például arra, hogy az NKA-Diósgyőrt a

Lauber Dezső sportcsarnokban játsszátok le?

- Igen, a pécsi női kosárlabda csapat a felújítás után visszatér az igazi otthonába, a Lauber Dezső Városi Sportcsarnokba. A szezon minden bajnoki és kupameccsét ott fogjuk lejátszani, edzéseink egy részét pedig az Akadémián bonyolítjuk le, tehát nem fogunk teljesen elszakadni a rendkívül modern és felszerelt anyaintézménytől. Nagyon szeretnénk, ha minél többen visszatérnének a női mérkőzések során a Lauber lelátóira, hiszen a személyes meccs-élmény mégiscsak más, mint a papírlapok, számítógépek, vagy a monitorok mögül végignézni egy-egy bajnokit.

Szerző: Szabó Ferenc