A Volvo-per két vádlottját is felmentették

2023. május 5. 12:11 2023. máj. 5. 12:11

A Volvo-per ügyében megszületett az elsőfokú ítélet, a Kaposvári Törvényszéken. A holland állampolgár S.P.-t, illetve a holland-magyar kettős állampolgár Cs.A.-t is felmentette a vádak alól a kaposvári bíróság. A harmadrendű vádlott, P.E. már korábban elismerte bűnösségét, őt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték pénzmosás miatt.

A bíróság indoklása szerint elfogadta a vádiratban szereplő tényállást, de a jogkövetkeztetés más volt, mint az ügyészségé, amely börtönbüntetést és vagyonelkobzást kért mindkét vádlottra. Gazdasági csalásban nem találta bűnösnek a vádlottakat a bíróság. - írja a PécsMa

Dr. Vadócz Attila bíró elmondása szerint bár erkölcsi és etikai kérdések merülhetnek fel az ügy kapcsán, az ő feladatuk az volt, hogy vizsgálják, volt-e színlelt gazdasági tevékenység és okozott-e kárt bárki számára. Az álláspontjuk szerint ez nem történt meg.

A bíró szerint a színleltséghez az szükséges, hogy minden fél részt vegyen benne, de ezt például a Volvo Hollandia esetében nem sikerült bizonyítani.

Az önkormányzati cég által a buszokért fizetett piaci ár nem okozott vagyoni kárt - mondta a bíró. Hozzátette, hogy a húsz százalékos nyereséget sem lehet feltétlenül tisztességtelennek tekinteni, ahogy a kapcsolati tőke kihasználását sem.

A bíró magyarázatot adott arra, miért idézték be a politikusokat tanúként az eljárás során. Ez korábban a védelem részéről neheztelést váltott ki, de a bíróság szerint ez inkább magyarázkodás volt. Páva Zsolt a buszokat beszerző céget tulajdonló önkormányzat vezetője volt – mondta a bíró -, természetes, hogy meghallgatták, mit tud mondani. Bánki Erik fideszes önkományzati képviselőről pedig kiderült, hogy a buszbeszerzés idején Csizi Péter fideszes alpolgármesterrel Hollandiába utazott, de azt mondta, hogy csak enni és koncertre mentek – idézte fel dr. Vadócz Attila. - említi a PécsMa

A bíróság feloldotta a vádlottak vagyonának zárolását is.

Az ügyészség fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblához kerül.

A Tüke Busz a per során polgári jogi igényt jelentett be, állítva, hogy a cégnek okoztak kárt. Ha az ítélet jogerőre emelkedik, az önkormányzati cég lemondhat a kártérítésről.

Forrás: PécsMa