Ilyen nincs: a baranyai falu teljes vezetése a vádlottak padján

2017. június 8. 14:41 2017. jún. 8. 14:41

Gilvánfa polgármestere és teljes képviselő-testülete a vádlottak padjára ül a jövő héten. Nincs az a nyomorult falu, ahonnan ne lehetne lopni: a megválasztott vezetők a község pénzén utaztak Horvátországba, eladták a kitermelt tűzifát és elosztották az árát, a réseket fiktív számlákkal tömték be a vádirat szerint.

Gilvánfa 2007-ben még az ország legszegényebb településének számított, 2008-ban visszacsúszott a második helyre. Azóta kikerült a baranyai falu a top 5-ből, de azért higgyük csak el nyugodtan: nem dúskálnak az ormánsági faluban, ahol volt olyan hónap, hogy az egyetlen boltot 42 alkalommal fosztották ki.

Ám nincs az a szegény település, amiről ne lehetne lehúzni még egy vékonyka bőrt. Erről tanúskodik a dokumentum, amely szerint Gilvánfa polgármestere, a helyettese és velük a komplett képviselő-testület, meg még két ember jövő kedden nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt, összesen 9 bűntett miatt ül a vádlottak padjára a Siklósi Járásbíróságon.

A vádirat szerint kétszer is előfordult, hogy az önkormányzat által lízingelt autóval a falu pénzén (2012-ben 200, 2013-ban 300 ezer forintot felvéve az önkormányzattól) Horvátországba utazott a települést irányító teljes képviselő-testület. Illetve 2013-ban már a hozzátartozók is bekerültek ebbe a szűk körbe.

Az ügyészség szerint a polgármester és a képviselők lenyúlták azt a mintegy 700 ezer forintot is, amely 2012-2013-ban a vizesárkokból kitermelt tűzifából befolyt. A bevételt a polgármester osztotta szét annak a vádlottnak a lakásán, aki a fát eladta.

A polgármester és helyettese több alkalommal vett fel pénzt az önkormányzat pénztárából, a hiányt pedig fiktív szerződésekkel fedték le – tűzifát vettek papíron -, ebben két vállalkozó volt benne, köztük a fent már említett faelosztó ember.