A csehek titkos lőszer-beszerzései Ukrajnának

2024. március 18. 14:30 2024. márc. 18. 14:30

A cseh kormány megszervezte, hogy Ukrajna az eddigi nyugati szállításokon túl, további 3 milliárd euró értékű lőszerhez jusson részint olyan, meg nem nevezett országokból, ahol még gyártanak lövedékeket a szovjet gyártmányú fegyverekhez. Az első szállítmányok heteken belül megérkezhetnek az egyre súlyosabb lőszer-hiánnyal küzdő ukrán hadsereghez.

A Wall Street Journal értesülései szerint a csehek már röviddel az Ukrajna elleni orosz agresszió előtt világszerte elkezdtek bizalmasan tájékozódni a lőszervásárlási lehetőségekről – megkerülve az Európai Uniót és a NATO-t. 

Csehország számára ebben az esetben előnyös volt, hogy korábban, a Varsói Szerződés tagjaként, jelentős hadiiparral és exporttal rendelkezett. Ebből eredően jó kapcsolatai voltak egy sor országgal, ahol szovjet gyártmányú fegyverzetekre támaszkodnak, vannak azokból készleteik és gyártanak is ilyeneket. Jóllehet a lőszer-szállítmányok forrásait nem nevezik meg, Jan Jires cseh védelmi miniszter közölte: azok között vannak olyan államok is, amelyek Oroszország szövetségesei. Miközben azok a nyilvánosság előtt az oroszokhoz fűződő barátságukat hangoztatják, a kulisszák mögött készek üzleteket kötni Ukrajnával. Egyébként a csehek bármely országot bekapcsolnak a lőszer-beszerzésekbe, csak néhány – mint például Észak-Korea – kivételével.

Az akcióban Prága, mint közvetítő szerepel a lőszergyártók és nyugati országok között, amelyek feladják és fizetik a rendelést, majd a csehek továbbítják a szállítmányokat Ukrajnába. Az akciót immár a NATO és az EU is nyilvánosan támogatja. Németország több, mint 500 milliót ajánlott fel a beszerzésekre.

Összesen mintegy 3 milliárd euró értékben küldenek folyamatosan összesen hozzávetőleg 800 ezer tüzérségi lövedéket, amelyek közül 300 ezer az ukránok szovjet gyártmányú lövegeihez, a többi a nyugati fegyverzethez szükséges. 

Nyugati hírszerzési jelentések azt mutatják, hogy az oroszoknak ötször több tüzérségi lövedékük van, mint az ukránoknak. Elemzők szerint az utóbbiaknak mintegy havi 200 ezer lövedékre van szükségük, hogy feltartóztathassák a támadókat. Az európai lőszergyárak felgyorsították ugyan a termelést, de jelentős növekedést csak 2025 végére, 2026 elejére lehet várni – miközben az Egyesült Államokban a republikánusok ellenállása miatt lecsökkent, illetve leállt az Ukrajnának szóló fegyversegély. Nyugati elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az orosz hadiipar az idén háromszor annyi nehéztüzérségi lövedék gyártására képes, mint az USA és Európa együtt.

Miközben egyébként a nagy nyugati országok még mérlegelték, provokálják-e Moszkvát azzal, hogy korszerű fegyvereket szállítanak Ukrajnának, a csehek már a háború kezdetén küldtek harckocsikat, rakétakilövőket és nehéztüzérségi lövegeket. Tőlük származtak azok a rakéták, amelyekkel az ukránok elsüllyesztették az orosz Fekete-tengeri flotta zászlóshajóját, a Moszkvát.

 

Forrás: hirklikk.hu