A fiatalok többsége is kormányváltást akar

2021. április 9. 11:36 2021. ápr. 9. 11:36

A 30 év alattiak között is a Fidesz a legnagyobb támogatással bíró párt, viszont az ellenzék együttesen több fiatalt tudhatnak maguk mellett- írja a Népszava.

A Republikon Intézet legfrissebb kifejezetten nagy, ötezer fős mintán végzett közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a fiatalok relatív többsége leváltaná az Orbán-kormányt (48%), míg csak a harmaduk (33%) szeretné, hogy a jövőben is Orbán Viktor legyen a miniszterelnök.

Az ellenzéki pártok együttesen több fiatalt tudhatnak maguk mögött: a Jobbik 14 százalékos, a Momentum 10, a DK 5, az LMP 3, az MSZP és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékos, mellettük pedig a Párbeszéd 1 százalékos támogatottsággal bír a fiatalok között.

Mikecz Dániel, a Republikon vezető elemzője szerint a pártot választani nem tudó fiatalok is leginkább egy új kormányt szeretnének. A bizonytalan fiatalok tábora nagyobb, mint a bizonytalan felnőtteké, míg a teljes felnőtt lakosságban az arányuk 29 százalékos, addig a 30 év alattiak körében ez 35%-ra tehető.

A kutatásból több minden kiderült még:

  • A fiatalok mindössze 1 százaléka aktív olyan szinten, hogy politikai szervezetnél vállaljon munkát.
  • A fiatalok 28 százaléka menne el biztosan szavazni, illetve további 41 százalék valószínűleg részt venne a következő választáson.
  • A fiatalok közügyekről való véleménye alig tér el az országos átlagtól,
  • Összesen 7 százalékkal támogatják többen a fiatalok a melegházasságot (35 százalék) a teljes lakossághoz képest,
  • A legtöbb fiatal ideológiai önbesorolásuk alapján liberális, szabadgondolkodású (24 százalék), környezetvédőnek 19 százalék tartja magát,
  • Nemzeti érzelműnek 18 százalék tartja magát, illetve 16 százalék híve a „rendnek és stabilitásnak”.
  • kevésbé népszerű a konzervatív (8 százalék) felfogású, vallásosnak 6 százalék tartja magát. A baloldali, vagyis szocialista (7 százalék) és szociáldemokrata (2 százalék) szintén a kevésbé népszerű idelógiák közé tartozik körükben.

Forrás: Népszava/Pécsi STOP