A PDSZ szerint sincs más lassan, mint az országos sztrájk

2018. december 13. 08:08 2018. dec. 13. 08:08

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a rabszolgatörvény szerdai elfogadása, valamint maga a parlamenti ülés fideszes lebonyolítása miatt a munkavállalóknak már nincs nagyon hova hátrálniuk. Épp ezért ők is azt tartják, mint a hétfői pécsi félpályás útlezáráson megjelentek: országos sztrájk jöhet.

Szerda este tette közzé Facebook-oldalán a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt a sajtóközleményt, mely szerint a rabszolgatörvény csalásgyanús elfogadása után ők is már csak az országos sztrájkban látják a tiltakozás lehetőségét.

Mint írják,

"a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a T/3628 számú, rabszolgatörvényként elhíresült törvényjavaslat minden elemét és annak elfogadásának körülményeit is elutasítja.

Úgy véljük, hogy ezzel a kormány eljutott ahhoz a ponthoz, ahonnan nemcsak egy uniós ország munkavállalóinak, de a szakszervezeteknek sincs tovább hova hátrálniuk.

Ezt felismerve világosan látszik, hogy szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy az egyes munkavállalókat hátrányosan érintő törvények, javaslatok elfogadása előtti szakaszra helyezik a szakszervezetek a tiltakozó akciók súlypontját, majd ha nem tudtak elérni komoly eredményt, akkor lassan elhal, kifulladni az ügy.

Éppen ezért a PDSZ több szakszervezethez eljuttatta a törvény vitatható elfogadása utáni időszakra vonatkozó javaslatait, s reméli, hogy akár azok figyelembevételével, akár más elgondolások alapján, de a következő napokban, hónapokban létrejön a magyarországi szakszervezetek akcióegysége, melynek során a PDSZ megítélése szerint, a hatalomnak akár a legerősebb szakszervezeti eszközzel, az általános sztrájkkal is számolnia kell"

- áll a közleményben.