Átszállt a Dragon Endeavour legénysége a nemzetközi űrállomásra

2020. május 31. 19:34 2020. máj. 31. 19:34

Megtörtént az átszállás. 9 éve ez az első amerikai földről indított űrrepülő, ráadásul a legelső olyan űrrepülő eszköz, amelyet kereskedelmi cég épített és embereket vitt a világűrbe.

Magyar idő szerint vasárnap 19:20-kor a Crew Dragon kereskedelmi űrrepülő amerikai legénysége - akik a hajót átkeresztelték Endeavour-re - átszállt a nemzetközi űrállomásra (ISS).

Bob Behnken és Doug Hurley amerikai űrhajósok veteránok, Hurley volt az utolsó amerikai űrsikló pilótája 2011-ben, utána az űrsiklóprogramot leállították, amerikai űrhajósok pedig Oroszországból orosz eszközökkel tudtak feljutni az ISS-re.

Az összekapcsolódás és az átszállás azért is történelmi, mert 9 év után ez az első amerikai földről érkezett űreszköz, ráadásul ez az első olyan magáncég által épített eszköz, amely embereket szállított a világűrbe.

A találkozás pillanatai:

Fotó: részlet a NASA élő közvetítéséből
Fotó: részlet a NASA élő közvetítéséből

A nemzetközi űrállomáson jelenleg 3 fő tartózkodik, Chris Cassidy amerikai, valamint Ivan Vagner és Anatolij Ivanisin orosz űrhajósok (kozmonauták), akik az Index cikke szerint 52 nappal ezelőtt érkeztek egy Szojuz űrhajóval.

A dokkolásról ebben a cikkben írtunk bővebben:

 

A kéfős legénység magyar idő szerint szombaton 21:22-kor indult az Amerikai Egyesült Államokból, az űrrepülőt - és a hordozórakétákat, amelyek képesek visszaszállni a Földre - a SpaceX magáncég építette.

A NASA élő videóközvetítése a dokkolásról és az átszállásról:

 

 
Forrás: Pécsi STOP/Index