Az evangélikus egyház szerint Dobrev Klára hazudott

2021. október 16. 17:04 2021. okt. 16. 17:04

Az evangélikus egyház elnök-püspöke által írt közlemény szerint a DK miniszterelnök-jelöltje valótlanságot állított az egyházi iskolák finanszírozásáról.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnöksége által kiadott közleményben, amelyet Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő írt alá, az áll: a Magyarországi Evangélikus Egyház közösségi elkötelezettsége miatt üdvözli a közéletet frissítő vitákat, így az előválasztás folyamatát is, azt azonban elengedhetetlennek tartják, hogy a polgárok az egyházi iskolákról is hiteles információkhoz jussanak, amelyeket az egyházi társadalmi szolgálat évszázados hagyományú intézményeiként jellemeztek.

„Sajnos az ellenzéki miniszterelnök-jelölti vita minapi alkalmán Dobrev Klára újfent megismételte azt a félrevezető állítást, miszerint az egyházi iskolák támogatása többszöröse volna az állami iskolákénak. Ez nem felel meg a valóságnak, csak az egyházak elleni hangulatkeltésre alkalmas, és sérti mindazon diákokat, akik egyházi iskolába járnak, és azokat a szülőket is, akik egyházi iskolába íratták, vagy a jövőben íratni akarják gyermekeiket" – áll a közleményben.

Szakértői állásfoglalásokra hivatkozva hozzátették, hogy az egyházi iskolák finanszírozásának rendszere nem preferálja az egyházi fenntartókat, sem az egyházi intézményekben tanuló gyerekeket.

Mint azt leszögezik: bármikor készen állnak a fentiek nyilvános, szakértői szintű megvitatására.