Az uniós országajánlásban megint központba került a magyar korrupció

2022. május 23. 13:28 2022. máj. 23. 13:28

Az Európai Bizottság bemutatta tavaszi gazdasági csomagját, amelynek fontos részei az országspecifikus ajánlások. Ezek elvileg nem kötelező jellegűek, a helyreállítási alapok odaítélésekor mégis ragaszkodhat hozzájuk az Európai Bizottság. A legújabb Magyarországra vonatkozó ajánlásokból sem hiányoznak a korrupcióellenes fellépéssel kapcsolatos elvárások.

Az EUrologus által ismertetett jelentés leszögezi, hogy az EU gazdasága a koronavírus utáni kilábalásban továbbra is ellenállónak bizonyul, de „Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja új környezetet teremtett”, és további kihívások elé állítja az EU gazdaságait az energiaellátás biztonsága és a fosszilis tüzelőanyagok Oroszországtól való függése miatt.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy Ukrajna orosz inváziója kétségtelenül rendkívüli gazdasági bizonytalanságba sodorta Európát.

„Az európai szemeszter tavaszi csomagjával arra törekszünk, hogy fenntartsuk Európa gazdasági kilábalását a világjárványból, és ezzel egyidejűleg 2030 előtt fokozatosan felszámoljuk az orosz energiától való stratégiai függőségünket" – jelentette ki az alelnök.

Ebben az évben ajánlásokat tettek a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentésére reformok és beruházások révén, összhangban a REPowerEU prioritásaival és az európai zöld megállapodással. Ugyanakkor mindezt egyelőre nehéz Magyarországra vonatkoztatva értelmezni, mert a magyar helyreállítási tervet még nem fogadták el a tagállamok, mivel ehhez hiányzik az Európai Bizottság ajánlása. Aminek az a feltétele, hogy a magyar kormány erősítse a korrupcióellenes intézkedéseit, mint ahogy azt a korábbi évek országspecifikus ajánlásaiban is megfogalmazták.

A korrupcióellenes küzdelem fokozása továbbra is elvárás: „A korrupcióellenes keret megerősítése, többek között az ügyészi erőfeszítések és a nyilvános információkhoz való hozzáférés javítása révén, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének erősítése. A döntéshozatali folyamat minőségének és átláthatóságának javítása hatékony társadalmi párbeszéd, más érdekelt felekkel való együttműködés és rendszeres hatásvizsgálatok révén."

Hozzáteszik, hogy a közbeszerzési versenyt is javítani kell. A korábbi évekhez hasonlóan, az ajánlások között olvasható a legkiszolgáltatottabb csoportok munkaerő-piaci integrációjának folytatása, a munkanélküli-ellátások időtartamának meghosszabbítása. Ugyancsak felhívják a figyelmet a szociális segélyek megfelelőségének javítására, valamint az alapvető szolgáltatásokhoz és a megfelelő lakhatáshoz való hozzáférés biztosítására mindenki számára. Az Európai Bizottság lényegesnek tartja az oktatási eredmények javítását és a hátrányos helyzetű csoportok, különösen a romák részvételének növelését a minőségi általános oktatásban.

Forrás: hirklikk.hu