Bíró-Nagy András: 50 százalékos Fidesszel csak 50 százalékos ellenzék állhat ki

2023. január 22. 15:10 2023. jan. 22. 15:10

Az ellenzéki politikai erőknek érdekük, hogy ne elhúzódó versengéstől legyen hangos a közélet a 2024-es önkormányzati választások előtt, mert ha a szétesettség érzetét keltik, azzal csak növelik az apátiát szavazóik körében – véli Bíró-Nagy András. A Policy Solutions igazgatója a Hírklikknek elmondta azt is, miért látja szükségesnek, hogy azokon a településeken, ahol több jó jelölt van és nem tudják eldönteni, kit indítsanak a fideszes jelölt ellen, ott a 2021-es tapasztalatok alapján tartsanak előválasztásokat.

Jobb ötletet még nem talált ki senki arra, hogy a vitás helyzeteket hogyan lehet megoldani, de az önkormányzati választásokra mindenképpen létre kell hozni az egységet, ha az ellenzék labdába szeretne rúgni – fogalmazott Bíró-Nagy András. „Itt nemcsak azokra a területekre gondolok, amelyeket 2019-ben nem sikerült megnyerniük, hanem azokra is, amelyeket sikerült”. 

Felhívta a figyelmet, ahhoz, hogy újra megválasszák a polgármestereket, illetve önkormányzati képviselőket, akik ’19-ben sikerrel jártak a Fidesz jelöltjeivel szemben, nem nagyon lát más utat, mint hogy egységesen álljon ki az ellenzék. Ha megosztottság lesz az önkormányzati kampányban, akkor nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az ellenzék a 2019-ben szerzett pozícióinak jelentős részét el fogja veszíteni – tette hozzá az elemző.

„Egyelőre a vitás kérdések eldöntésére nincs jobb módszer, mint az előválasztás, legalább azokon a helyeken, ahol több jó jelölt is van, és ahol nincs olyan politikai egyeztetési formula – „füstös szoba” –, ami a megoldást el tudná hozni.”

Bíró-Nagy András emlékeztetett arra is, hogy sokan negatívabban gondolnak vissza az előválasztásra, mint ahogy néhány éve átélték vagy külső szemlélőként látták. Sokan a 2022-es választás okán érzett csalódásukat kivetítik az egész folyamatra, ami a kampányt megelőzte, de érdemes ezt a két dolgot különválasztani – mutatott rá.

„2021 őszén gyakorlatilag konszenzus volt abban, hogy az előválasztás az ellenzék legsikeresebb néhány hónapja volt az elmúlt évekből. Konszenzus volt arról is, hogy jót tett az ellenzéknek, hogy intenzívebb kapcsolata volt a szavazóival ebben az időszakban, és ami fontos, hónapokig arról tudott szólni a politika, amiről az ellenzék akarta. Akkoriban ez meglátszott a kutatási eredményekben is, megmozgatta az előválasztás az ellenzéki szavazókat és magas részvétellel zárult előválasztás volt.”

Hozzátette, ezeket azonban nem szabad összetéveszteni azzal, ahogyan a következő hat hónap, illetve aztán a 2022-es választás összességében alakult.

Kényszer az ellenzéki pártok számára, hogy két választás lesz egyidőben – emlékeztetett a szakember arra, hogy 2024 tavaszán az önkormányzati választással egy napon rendezik meg az európai parlamenti választást. „Ez utóbbi megengedi a versengést a különböző politikai erők között és az látszik is, hiszen különféle politikai pártok már deklarálták, hogy külön szeretnék megmutatni arcéleiket az európai parlamenti kampányban. Az önkormányzati kampányra azonban létre kell hozni az egységet és ezzel azok is tisztában vannak, akik azt mondják, hogy nincs szükség előválasztásra.”

Az utóbbi évek magyar politikájának egyik tanulsága, hogy azok, akik elégedetlenek a jelenlegi rendszerrel – tehát nemcsak az ellenzéki szavazók –, akkor voltak lelkesek, amikor azt érezték, hogy most sikerül rendezni az ellenzéken belüli vitákat és közös erővel tudnak nekifutni a Fidesz által teremtett kihívásnak – mondta Bíró-Nagy András. Emlékeztetett, a „rabszolgatörvény” elleni tüntetések és az azt követő hangulat vezetett a közös önkormányzati fellépéshez, amely rengeteg jó eredménnyel járt 2019-ben. Fontos pozíciókat sikerült megszerezni és ezek a ’18-as év végi tüntetésekből kinőtt ellenzéki együttműködés politikai gyümölcsei voltak.

A szavazóknak most is meg kell mutatni valamit abból, hogy az ellenzék készen áll arra, hogy ezt a csatát sikerrel vívja meg a Fidesszel. Az ellenzék nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy a „ki az esélyesebb jelölt kérdéskört” nem játssza le egymás között.

„Ha van egy 50 százalékhoz közeli támogatottságú Fidesz országosan, akkor az ország másik felét az ellenzéknek egységesítenie kell.”

 

Forrás: hirklikk.hu