Bűnös vízi világ

2021. november 7. 11:58 2021. nov. 7. 11:58

„A bántalmazás nem börtönben, hanem uszodában történt. A bántalmazók nem erőszakos bűnözők, hanem erőszakos edzők voltak, az áldozatok pedig nem rossz útra tért felnőttek, hanem ártatlan gyermekek. Kár bármelyik magyarnak azt hinnie, hogy az ő félrenézése nem legitimálja az uszoda kövén zokogó kölykök megnyomorítását. Ezt a poklot nem más, mint a magyarok aranyéhsége tartja fenn, és táplálja nap, mint nap gyermekek gyötrelmével és könnyeivel. Hány kiskorú életével tartozik még a magyarság a Gonosznak, hogy négyévenként fél órán át elég nagynak és sikeresnek érezhesse magát?” (Puzsér Róbert – Index)

„Cseh László megtöretése, szabadulása és tanúságtétele” címmel írt jegyzetet az ismert publicista, amely őszintén megrendített. Többször elolvastam – nem mintha elsőre nem lett volna érthető –, mert minden szavát és mondatát jelentőségteljesnek tartottam, és rögzíteni akartam a lelkemben és az agyamban. A remek dolgozatban végig érezhető Puzsér őszinte és jogos felháborodása a védtelenek bántalmazása miatt. A fentiekben az utolsó bekezdést idéztem (a számomra legdrámaibb részletet), abból a megfontolásból, hogy minél több anyuka/apuka, nagymama/nagypapa olvassa el a kiváló Puzsér írást, és gondolja végig, hogy milyen lelki traumák érhetik sportoló gyermekeiket, unokáikat. Cseh László története az uszodai gyakorlatot példázza, de mindenki sejti/tudja, hogy a kiváló úszó által feltárt brutális bánásmód nem csak a „vizes világra” és nem kizárólag az egyéni sportágakra jellemző. 

De maradjunk az úszóknál. A tényfeltáró Cseh-interjút követően megszólalt a 30 éves Kozma Dominik (világ és Európa-bajnoki bronzérmes úszó) is, nem kevesebbet állítva, hogy: „Sajnos a legtöbb helyen nem úszókat, katonának nevelnek. A magyar úszósport még mindig ott tart, hogy a túlterhelésben hisz, aztán az ebből fakadó sérülések után semmilyen felelősséget nem vállal a klub, az edző. Nagyjából érzed, mikor van az a pont, amikor az edzés már nem visz előre, de a kiabálást ugyanúgy megkapod. Volt, hogy a hajánál fogva húzta ki az edző az úszót a vízből, sajnos ilyet is láttam." Dominik - életkorából következően is - nem XX. századi tapasztalatait idézi fel, hanem a közeli múltról (esetleg a jelenről?) beszél. Kozma Dominik 2014-ig Turi felügyelete alatt úszott a Kőbánya SC-ben.

De megszólalt egy hölgy is, igaz ő régi történetet elevenített fel. Kiss Noémi író gyermekként a – mára már megszűnt – Spartacusban úszott az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina edzőtársaként. Elmondta azt, hogy Turi György úszóedző évtizedekkel ezelőtt testi fenyítést alkalmazott a tanítványain: „Tehetségként kerültem a Spartacusba, Kiss László volt a vezetőedző, Turi a segítője. Kiss sosem alkalmazott testi fenyítést, de elképesztő kemény edzésadagot írt elő. Ha valaki nem teljesített megfelelően, akkor jött Turi, a piszkos munkát ő végezte el. Az is előfordult, hogy berángatott egy fiút a vécébe, majd ott agyba-főbe verte.” Az eset lehet régi, de a 64 éves Turi – a Magyar Úszó Szövetség honlapja szerint – 2021-ben még a Kőbánya SC úszóműhelyének vezetője, és jelenleg is a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke (!). Tehát pozícióban van és aktív. A jövő generációjának sportolási lehetőségeiért és körülményeiért aggódó nagyszülő vagyok. Cseh László és sporttársai története vérfagyasztó, a gyermekek és fiatal felnőttek bántalmazása elfogadhatatlan. Puzsérhoz hasonlóan engem sem nyugtatnak meg a Magyar Úszó Szövetség elnökének semmitmondó mondatai: „2018-ban megalapítottuk a gyermekvédelmi bizottságot, van gyermekvédelmi biztosunk, és egy huszonnégy órás, online bejelentővonalat hoztunk létre, amelyen keresztül a verbális és a testi bántalmazásokat, zaklatást jelezni lehet. Van etikai kódexünk, illetve edzői és szülői viselkedési szabályzatunk.” Szabályzat van, bizottság van, tényfeltárás nincs. A szülők és a kiskamaszok továbbra is az edzői stáb kiszolgáltottjai, véleményük és esetleges felháborodásuk kinyilvánítása esetén a gyermeket azonnal eltávolítják az egyesülettől, mondván, hogy nem tehetséges. A kör bezárult. Aki maradni akar, az kussol.

Az meg már csak hab a tortán, hogy Turi György még mai is a Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke. Személye garantálja a „jól bevált” módszerek további alkalmazását. Tisztelt Wladár Sándor Elnök Úr! Nem kellene ezen a tűrhetetlen gyakorlaton változtatni?

Forrás: hirklikk.hu