Csintalan Sándor: az orosz politikát segíti az embercsempészek kiengedése

2024. augusztus 2. 08:00 2024. aug. 2. 08:00

Csintalan Sándor szerint az ellenzéki pártoknak széles körű és sikeres kommunikációval, valamint az emberek mozgósításával, akciókkal kell teret szerezniük maguknak. A szocialista politikus a KlikkTV Mélyvíz című műsorában ugyanakkor cáfolta azt a nézetet, hogy az ellenzéknek nem kellene részt vennie a parlamenti munkában.

Csintalan felháborítónak tartja, hogy ellenzékiek a „nyári uborkaszezonra” hivatkozva lemondanak az aktív politizálásról, holott nagyon is szükség volna aktivitásra, tettekre. A különböző vereségek - különösen az előválasztások kudarca - miatt sokkolt ellenzéknek végül le kéne vonnia a tanulságokat és következményeket kellene látnunk. Ne feledjük, hogy 900 000 aktív állampolgár állt ki akkor az ellenzéki pártok mellett és azok a győzelem közelébe kerültek. Látván azonban a pártok érzéketlenségét, ezeknek az embereknek a jelentős része Magyar Péter mellé. A szocialista politikus véleménye szerint a Tisza párt sorsa meg van írva, ígéret-halmazából semmi sem fog megvalósulni.

Gyurcsány Ferenc most látható aktivitása lényegében kudarcának, csalódásának látványos, szinte bulváros feldolgozása. A Szocialista Párt kongresszusára készül, most Szervezeti Szabályzatának módosításával van elfoglalva. Ez vitatható, hiszen egy intézmény-rendszert a politikai stratégiához kell formálni, nem megfordítva. 

Csintalan mindenesetre lát elegendő intellektuális és politikai potenciált - a Momentumot is beleértve -, ahhoz, hogy az ellenzék kibontakozzék jelenlegi helyzetéből. Ehhez azonban a társadalom megnyerésére, megmozgatására van szükség, amit annak közömbössége igen nehézzé tesz.

Előttünk a francia példa, amikor a szélsőjobb veszélyét felismerve egy-két hét alatt összeállt a baloldali egységfront és elállta a Nemzeti Tömörülés útját – míg nálunk a közbeszéd arról folyik, mit tesznek éppen a tévében látható úgynevezett celebek.

A pártok közleményei nem érdeklik az embereket. A közvélemény például arra sem figyelt fel igazán, hogy az oly migráns-ellenes kormány eddig már 3 000-nél is több embercsempészt szabadított rá a magyar börtönökből Európára, amivel segíti az Unió destabilizálását célzó orosz politikát. Ez a politika vezetett el ahhoz is, hogy százmilliós büntetéseket kell kifizetni a migránsokkal szemben tanúsított bánásmód miatt. A kormány állításaival szemben senki nem akarja előírni migránsok beengedését, pusztán annyi lenne a feladat, hogy azok lehetőséget kapjanak menedék-kérelmük beadására – amelynek a hatóságok vagy eleget tesznek, vagy nem.

Csintalan Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenzéki pártoknak széles körű és sikeres kommunikációval, valamint az emberek mozgósításával, akciókkal kell teret szerezniük maguknak – amint azt annak idején, az úgynevezett rabszolgatörvények bevezetésekor a szocialisták, Komjáthi Imre vezetésével megmutatták. Ugyanakkor cáfolta azt a nézetet, hogy az ellenzéknek nem kellene részt vennie a parlamenti munkában. Ez kötelességük, hiszen a választók bízták meg őket képviseletükkel. Lehet, hogy érdemi eredményeket nem tudnak elérni, de akkor is feladatuk helyt állni tisztségükben, amint azt például a szociáldemokrata Kéthly Anna tette a Horthy-rendszer parlamentjében.

Forrás: hirklikk.hu