Dokkolt a Crew Dragon a nemzetközi űrállomáson

2020. május 31. 17:02 2020. máj. 31. 17:02

A SpaceX űrhajóját a legénység átkeresztelte Endeavour-re, ezzel tisztelegve a régi elődök előtt.

Dokkolt a nemzetközi űrállomáson (ISS) a Crew Dragon magyar idő szerint vasárnap 16:20 körül, valahol Kína és mongólia határvonala fölött 400-valahány kilométerrel, megközelítőleg 19 órával azután, hogy magyar idő szerint szombaton 21:22-kor sikeres kilövéssel indult útjára - erről bővebben ebben a cikkben lehet olvasni.

A két űrhajós, Doug Hurley és Bob Behnken veteránnak számít, Doug Hurley volt az utolsó személyzet egyik tagja, akik amerikai űrsiklóval voltak az űrben (a programot 2011-ben leállították), most a SpaceX magáncég és a NASA közös munkája eredményeként jutottak el a nemzetközi űrállomásig.

A NASA élő videója a dokkolásról:

 

A kilövés azért is volt történelmi, mert egyrészt egy magáncég saját fejlesztésű és gyártású űrhajója szállt fel, de azért is, mert 9 év után újra amerikai földről lőttek amerikai űrhajóskat az űrbe. Ezzel az Oroszországtól való függőséget csökkentették (az ISS-re a küldetések onnan indultak, orosz technika segítségével).

A SpaceX magáncég űrhajója a nemzetközi űrállomás felvételén, körülbelül 60 méterre a dokktól - Fotó: részlet a NASA élő videójából

Az Index cikke szerint még egy-két óra lehet, mire a két űrhajós csatlakozhat társaikhoz az ISS-en, magyar idő szerint várhatóan 18:45 környékén történhet meg ez. Addig ugyanis többek közt a két űrjármű közti kapcsolatot ellenőrzik, valamint nyomáskiegyenlítést és egyéb teendőket végeznek el.

A cikk szerint a legénység átkeresztelte a Crew Dragont Endeavour-re, a nevet korábban az amerikai űrsiklóflotta legfiatalabb tagja viselte, valamint ugyanígy hívták a XVIII. századi brit felfedező, James Cook hajóját is.

Pár méterre a dokktól a Crew Dragon "Endeavour" - Fotó: részlet a NASA élő videójából

 

 
Forrás: Pécsi STOP/Index