Elismernék a gyermekvállalást a nyugdíjban

2019. március 11. 10:24 2019. márc. 11. 10:24

A Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképességi csomagjának egyes pontjai szerint a jövőben beszámíthatnák a nyugdíjba a felnevelt gyermekek számát.

Minderről Simonovits András nyugdíjszakértő írt az Élet és Irodalomban, a cikket a HVG szemlézte. E szerint Botos József és Botos Katalin nyugdíjszakértők olyan javaslattal éltek, hogy az induló nyugdíj függjön a felnevelt gyermekek számától.

Ötletük szerint a kétgyermekeseknek maradna a korábbi nyugdíj, többletgyermekenként 20 százalék adódik hozzá, 0 és 1 gyermek esetén pedig 40 és 20 százalék vonódna le.Ezek a konkrét számok végül nem kerültek be az MNB javaslatcsomagjába*.

Az MNB-s javaslat másik fontos pontja a cikk szerint az, hogy a családi adókedvezményt figyelembe vennék a nyugdíjalapnál. Simonovits András szerint viszont alapból eltúlzott a nagycsaládosok adókedvezményének mértéke a kétgyerekesekéhez képest, ez a javaslat pedig tovább növelné az aránytalanságot.

*Frissítés: reagált az MNB

A HVG-hez a cikk megjelenése után reakciót juttatott el a Magyar Nemzeti Bank, mivel a lap tévesen értelmezte Simonovits ÉS-ben megjelent szavait. Az MNB szerint javaslatokban soha semmilyen formában nem került szóba az az állítás, miszerint 40 százalékot vonnának le a gyermektelenek induló nyugdíjából. A HVG ezért korrigált, így korrigáltunk mi is.