Erős széllel és sok esővel indul a hét Baranyában

2019. május 12. 17:23

A jövő héten is sok eső várható, a fagyosszentek idején pedig átmeneti lehűlésre is készülni kell az előrejelzések szerint. Hétfőre Baranyára az eső és a széllökések miatt adtak ki figyelmeztető előrejelzést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn többfelé várható eső, zápor, délkeleten néhol zivatar, de az ország északkeleti harmadában estefelé lehet csak csapadék. A Dunántúlon többfelé megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik, keleten megerősödik, néhol viharossá fokozódik a szél. Zivatarok környezetében is lehetnek viharos széllökések.

Hétfőre az erős szél miatt az egész Dunántúlra kiadták a figyelmeztető előrejelzést. Baranya, Somogy és Tolna megyékben a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. Baranyában és Somogyban 24 óra alatt 20 millimétert meghaladó csapadék is eshet.

Országos Meteorológiai Szolgálat

A Kárpát-medence fölött hullámzó frontzóna "megteszi hatását", így a zivatarok és a délnyugaton várható nagyobb mennyiségű csapadék mellett még kifejezetten szeles időre is számíthatunk! Vasárnap...

Hétfőn a legalacsonyabb hőmérséklet 6-13 fok között, a nappali maximum nyugaton 9, keleten 24 fok körül alakul.

Kedden és szerdán is sokfelé várható eső, zápor, keleten helyenként zivatar is, többfelé lesz erős, néhol viharos a szél. A minimumhőmérséklet kedden 4-11, szerdán 6-13 fok között valószínű. A maximumhőmérséklet kedden 7-21, szerdán 9-21 fok között alakul, keletről nyugat felé haladva lesz egyre hidegebb.

Csütörtökön is többfelé várható eső, zápor, keleten, északkeleten helyenként zivatar. A leghidegebb órákban 5-11 fok lehet. Napközben 15-21 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken is lehet eső, zápor, a legalacsonyabb hőmérséklet 5-11, a legmagasabb 17-22 fok között valószínű.

Szombaton elszórtan valószínű eső, zápor, a minimumhőmérséklet 5-12, a maximumhőmérséklet 19-24 fok között alakul.

Vasárnap napos idő lesz, csak néhol záporral. A leghidegebb órák 7-14 fokos hőmérséklete napközben 20-25 fokig melegszik az előrejelzés szerint.

Forrás: Pécsi STOP/MTI/met.hu