Európában sokan örülnének annak, ha Orbán elveszítené a választást

2022. január 13. 18:17 2022. jan. 13. 18:17

Mocskosnak és megosztónak ígérkezik a magyar választási kampány – Orbán máris antiszemitizmussal vádolja ellenfeleit, akiknek viszont van esélyük arra, hogy megfosszák hatalmától a Márki-Zay Péter listavezető jelölt szerint korrupt és mohó miniszterelnököt.

Sok európai kormány abban bízik, hogy Orbán április 3-a után mehet isten hírével, miután igen ellentmondásos, populista-nacionalista figura, aki azonban ezúttal egész pályafutása legnehezebb feladatával került szembe – írta a The Times.

Veje, Tiborcz István neve egy sor korrupciós botrányhoz kötődik, ő már az urambátyám-rendszer és a rendszerszintű sikkasztás jelképe lett az ellenzék szemében. Szoros kapcsolatban áll Mészáros Lőrinccel, akinek vagyona üstökösszerűen nőtt két év alatt 23 milliárd forintról 296 milliárdra. Hogy valamiképp elhatárolja magát az oligarcháktól, Orbán egy sor szociális és adókedvezményt jelentett be.

Márki-Zay feladata az, hogy egyben tartsa a hat pártot, ugyanakkor a Fidesz folyamatosan próbálja kikezdeni a szövetséget a Jobbik múltjával. A liberálisok ezzel szemben azt hánytorgatják fel, hogy a hatalom miként támadja Sorost, terjesztve az összeesküvés-elméletet, miszerint a milliárdos a magyar szuverenitás és kultúra ellen tör. Orbán ingujjában azonban ott az adu, hogy a választással egy időben népszavazás lesz a családi értékek védelmében, a melegség „előmozdítása” ellen. Az ellenzék vezetője úgy kívánja kivédeni a támadást, hogy vallásosságát hangsúlyozza, Orbánról ugyanakkor azt mondja, hogy az csupán színleli hitét, a Fidesz pedig képmutató és opportunista a meleg-jogok ügyében. Az EU azt reméli, hogy politikai földrengés lesz tavasszal Magyarországon, mert vezetője mumus lett, aki állandóan próbálgatja, hol van Brüsszel számára a tűréshatár, miközben döngeti a mellét, hogy illiberális demokráciát akar kiépíteni. 

Különösen  Emmanuel Macron bízik abban, hogy győzelme esetén Orbán sírásója lehet, már ha utóbbi veszít. Egy brüsszeli diplomata szerint az unióban nagy elragadtatást vált majd ki, ha a politikus alulmarad, mert sok európai vezető őszintén ki nem állhatja.

Forrás: Hírklikk