Európai Parlament: Kommunisták, neonácik, és viccpárt közé került a Fidesz

2021. március 16. 15:22 2021. márc. 16. 15:22

A Fidesz EP-képviselői vegyes társaságba kerültek az Európai Parlamentben és számottevően kevesebb esélyük lesz beleszólni a törvénykezésbe- írja a HVG.

A független képviselők száma 27-ről 39-re nőtt az Európai Parlamentben, miután a Fidesz képviselői kiléptek az Európai Néppárt frakciójából.

A független képviselők nem számítanak egy önálló frakciónak, ugyanis tagjait nem köti össze semmilyen elvi-ideológiai kapcsolat. A fideszes politikusok együtt ülnek a Die Partei, a német viccpárt képviselőjével, az olasz Öt Csillag mozgalom tagjaival, a görög kommunistákkal és neonácikkal, és a három katalán függetlenségpárti politikussal, akik jelen pillanatban emigrációban élnek, mert Spanyolországban börtönbüntetésre ítélték őket. Gyöngyösi Márton, jobbikos képviselő is függetlenként tevékenykedik az Európai Parlamentben.

A Fidesz a Néppártból való kilépéssel a bizottsági alelnöki pozícióit, illetve a  bizottsági tagságait is elveszítette.

Járóka Lívia jelenleg az Európai Parlament alelnöke, az ő megbízatását azonban nem érinti a visszahívás, mivel az EP választotta meg őt. Az EP-s tisztségviselőket a ciklus közepén újraosztják, ezért októberben van rá esély, hogy Járóka akkor elveszítheti tisztségét.


Forrás: hvg.hu