Földes György: a baloldaliság időszerű dolog

2024. március 19. 07:50 2024. márc. 19. 07:50

Az ellenzék fő feladata, hogy 2026-ra legyen egy választható verziója – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Földes György történész. A Politikatörténeti Intézet volt ügyvezetője hozzátette, azt nem tudja, hogy milyen kombinációban épül fel, de van esély arra, hogy működőképes csapat álljon fel, ha Macron elnök is fél év alatt fel tudott állítani egy új csapatot.

A történész a baloldal helyzetét elemezte egy nemrég megjelent tanulmányában és arról beszélt a műsorban is. Kitért arra, mi történt a világon és Magyarországon, hogy szorult be bizonyos pozíciókba az ellenzék, és hogyan veszítette el a hitelességét. „Magyar Péter esete mutatja, hogy a közönség ki van éhezve arra, hogy valaki mögé tudjon állni. A magyar választók többségének az az akarata, hogy le kell váltani az orbáni rendszert.”

Ha a magyar társadalom nagy része nem gondolja, hogy le kell váltani az Orbán-kormányt, akkor az a politika feladata, hogy így gondolja – tette hozzá Földes György. „Nem a közvélemény-kutatást kell felmutatni, hanem meggyőzni az embereket arról, hogy az tessen nekik, amit mi szeretnénk, és ami nekik hosszabb távon jó.”

A baloldaliság igenis időszerű dolog, nincs igazuk azoknak, akik kételkednek ennek a relevanciájában, értelmességében, de nem elég időszerűnek lenni, korszerűnek is kell lenni – mondta a történész, akinek tanulmánya „A baloldaliságról” címmel a Népszava felületén jelent meg. „Azért írtam, hogy a fiatalokat és a fiatal értelmiséget harcba szólítsam. Új jelenség, hogy újra van baloldali fiatal értelmiség Magyarországon, nem is csekély számban és nem is rossz minőségben. Tehetséges fiatalok próbálnak utat találni, és őket akarom párbeszédre, illetve mozgásra kényszeríteni, hogy ne elégedjenek meg a rendszerkritikával, hanem próbáljanak meg politizálni is. Erre van az út.”

Hozzátette, ma a magyar baloldalnak két oldala van, egy politikai és egy szellemi baloldala, a politikai alkalmazkodik a rendszer által felkínált lehetőségekhez, illetve úgy képzeli el a harcát, hogy ezekhez igazodik, a szellemi pedig tagadja ezt. Az egyiknek nincs elég szellemi ideológiája erre és nincs hitelessége, a másiknak pedig nincs befolyása – fogalmazott.

Földes György szerint el kell különíteni egymástól a rendszerkritikát, az antikapitalizmust és a szocializmust, és ezt össze kell tudni egyeztetni. „Újra meg kell határozni, mi a baloldaliság, itt visszanyúlok a marxi hagyományhoz, amely azt mondja, hogy a baloldaliság lényege a társadalmi emancipáció, hogy senki ne legyen kívülről meghatározva a létében, hanem igenis szabadon dönthessen a saját sorsáról. És ehhez jön az egyenlőség, igazságosság, a szolidaritás és a szabadság követelménye. Az, hogy ezekből melyik történelmi korszakban, jelesül a mai Magyarországon ebből mit lehet érvényesíteni, az külön kérdés.”

A történész most elsősorban azt javasolja, hogy a baloldali értékeket hozzák mozgásba, illetve az értékek és az érdekek összhangjának valamiféle megteremtése a feladat, és itt mindig a nagy tömegek, a nagyobb társadalmi osztályok érdekeire kell tekintettel lenni. „Magyarországon van egy széles értelemben értendő munkásosztály, nem olyan, mint a gyáripari klasszikus proletariátus, de igenis osztályként jelenik meg. Ennek a rétegnek nincs osztálytudata, mint a munkásosztálynak, mert akkor leszámolna a rendszerrel. Az is egy osztálytudat, hogy nem akar leszámolni a rendszerrel.”

Földes György szerint abból kellene kiindulni, hogy ezt a helyzetet hogyan lehetne megváltoztatni, és ahhoz, hogy a politikai baloldal részt tudjon venni ennek a helyzetnek a megváltoztatásában, az kell, hogy a hitelességét renoválja. Az pedig nem megy másképp, mint hogy szervezeti, személyi és politikai stratégiai változtatásokat hajt végre önmagán. „Helyet kell adnia annak a baloldali értelmiségnek, amelynek esélye van arra, hogy győzelemre vigye, de legalábbis komoly szerepre vigye a mai Magyarországon a baloldalt. Föl kell építeni alapvető közösségeket, gazdasági, szociális, érdekvédelmi közösségeket, civil szervezeteket, amelyek a hátoldalát adják a baloldalnak, enélkül ez nem megy.”

Viszont lehet, hogy erre nem lesz idő

Földes György szerint az is elképzelhető, hogy a rendszer megroppan, ehhez pedig az kellene, hogy legyen egy új politikusi gárda. „A baloldal megújulásának egyik fontos feladata, hogy ne csak kampánystratégákat és marketingszakembereket próbáljanak minden választásnál elállítani, hanem neveljenek fel egy új politikusi, értelmiségi generációt.”

Mint mondta, nem az a stratégia, hogy meg kell nyerni a választásokat, a cél a stratégia, hogyan lehet megnyerni a választásokat. „Ez a tanulmány azért született meg, hogy egy választás előtt elinduljon egy újragondolása a dolgoknak, elinduljon egy diszkurzus a viták kapcsán.”

A KlikkTV műsora itt nézhető meg.

Forrás: hirklikk.hu