Határvadászt öt hónap, rendőrt fél év, hidegburkolót két félév alatt képeznek ma Magyarországon

2022. augusztus 5. 07:47 2022. aug. 5. 07:47

„Nincs a zsebemben a bölcsek köve, de annyit a büntetőjogban járatos ügyvédként – és felelősen gondolkodó állampolgárként – leszögezhetek: itt valamilyen nagyon félresikerült rendelkezés született” – szögezi le Magyar György ügyvéd, aki azután kapott ihletet, hogy Orbán Viktor belbiztonsági főtanácsadója a 2200 határvadász hamarosan kezdődő kiképzéséről és feladatairól, valamint a hadrendbe állításuk okairól beszélt az M1-es csatornán. Magyar felhívja a 160 órányi kiképzés után élesben bevetendő leendő határvadászok figyelmét arra, hogy a rendőrségi törvényben meghatározott kivételes jogosítványok gyakorlása esetén minden jogszerűtlen lépésüknek súlyos következményük lehet. „Reméljük, a 160 óra alatt ezt is elmondják nekik” – mutatott rá.

Határvadásznak állni vonzó ajánlat, hiszen a nyolc általánossal rendelkezők már a képzés idejére is alapilletményre jogosultak, amelynek mértéke bruttó 300 ezer forint, utána pedig bruttó 400 ezer üti a markukat. Ehhez az „álomfizetéshez” mindössze 160 óra képzési időt kell teljesíteniük, majd a záróvizsgát sikerrel abszolválniuk. És mi lesz utána, amikor a minimális ismeretek birtokában intézkedniük, netán a fegyverüket is használniuk kell? – teszi fel a kérdést a Magyar Ügyvéd Blog legfrissebb bejegyezése.

A poszt azután született, hogy Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 csatornán a határvadászok szükségességéről szólva, ecsetelte a déli határszakasz veszélyeit, például, hogy – mint állította – „a menekülők harcolnak egy-egy határszakasz ellenőrzéséért, és ezeknek az összetűzéseknek nem egyszer sebesültjei, halottjai vannak”. 

Magyar György azonban máshonnan közelít. Mint írja: a határvadászokat négy hétnyi oktatás után bevethetik a mélyvízbe, miközben például egy hidegburkoló két félév alatt szerezhet okj.-s szakmunkás végzettséget. Ráadásul neki nem adnak fegyvert a kezébe, és ha rosszul rakja fel a csempét, a megrendelő legfeljebb nem fizet. Aki meg rendőrnek akar állni, annak alapesetben is el kell végeznie egy ennél jóval hosszabb idejű, több féléves kurzust.

A határvadászok viszont – akiket kvázi hivatásos állományba vesznek, és legalább őrvezetőként lépnek szolgálatba – az államhatárral kapcsolatos rendelkezéseket megsértő személyekkel szemben a rendőrségi törvényben foglalt kényszerintézkedéseket alkalmazhatják – emlékeztet. Többek között a testi kényszer, a gumibot, a szolgálati kutya bevetése, szélsőséges esetben meg akár a lőfegyver használata is ide tartozik – mutat rá a poszt, feltéve a költői kérdést: négy hét alatt tényleg ki lehet képezni bárkit a schengeni és a hazai menekültügyi rendelkezésekről, meg a kényszerítő eszközök alkalmazásának szabályairól, valamint azok gyakorlatáról? Nem mellesleg – folytatja Magyar – az ötvenes éveiben járó friss határvadász, akit erre vélhetően ennyi idő alatt nem képezhetnek ki, miként lép fel testi erőszakkal egy, a húszas éveinek elején járó, a határkerítést sikerrel leküzdő „migránccsal” szemben? Előveszi a pisztolyát? Ettől mentse meg a jóisten a gyorstalpalón felkészített „szakembert”, mert ha lő, utána jön az alapos ügyészi vizsgálat – mutat rá.

Tényleg lehet pár hét után papírt adni arról, hogy határvadászként bárki – gyakorlatilag felkészületlenül – alkalmazhasson kényszerítő eszközt, netán lőfegyvert, amellyel kiolthatja mások életét? – ezt is felveti Magyar György. Aki a posztjában végezetül figyelmeztet: „a jelentkezőknek nem árt tudniuk: a rendőrségi törvényben meghatározott kivételes jogosítványok gyakorlása esetén minden jogszerűtlen lépésüknek súlyos következménye lehet. Reméljük, a 160 óra alatt ezt is elmondják nekik”.

Forrás: hirklikk.hu