Hegedüs Zsuzsa az egekig magasztalta Orbánt a BBC-ben

2022. augusztus 4. 17:29 2022. aug. 4. 17:29

A régóta Magyarországon élő Nick Thorpe, Hegedüs Zsuzsát, a tusványosi beszéd miatt lemondott miniszterelnöki megbízottat kérdezte az elmúlt napok mozgalmas eseményeiről.

Thorpe azzal kezdi a cikket, amelyet az rtl.hu szemlézett, „lehet, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök elidegenedett uniós szomszédaitól, akik a demokrácia aláásásával vádolják őt, de több ezer kilométerrel arrébb, meleg fogadtatásban részesül csütörtökön egy texasi konzervatív konferencián”.

Hegedüs Zsuzsa válaszában elmondta, Orbán Viktornak hatalmas a tudásvágya. „Amellett, hogy sokat nevettünk, nem csupán az érdekelte, amit mondtam, hanem igazán meg is akarta érteni.” A szociológus szerint a Fidesz és Orbán megértésének a kulcsa, hogy ők „lentről jöttek”, de „minél tovább maradtak hatalmon, annál távolabb kerültek az átlagemberektől”.

A szociológus Arthur J. Finkelsteint hibáztatja, szerinte az igazi kárt Magyarországon az ő gondolkodása okozta, és hiába halt meg 2017-ben, a politikai polarizáció még mindig központi szerepet játszik Orbán gondolkodásában. Hozzátette, hogy Orbánt elragadta saját retorikája.

A tusványosi beszédet Hegedüs Zsuzsa most ahhoz hasonlította, mintha valaki égő gyufát tartana egy olajoshordóhoz. Thorpe rákérdezett arra is, hogy vajon Orbán megértette-e a figyelmeztetést, mire Hegedüs válasza egy nagyon halk, nem túl meggyőző igen volt.

A szociológus szerint Orbán olyan ember, aki teljes felelősséget vállal döntéseiért, de belső körös tanácsadói könnyen megingathatják. Úgy véli, az, aki most a nagy port kavaró megjegyzést tanácsolta Orbánnak, arra gondolhatott, hogy nagy gyűlöletet kell szítani.

Forrás: RTL