Kamarai belháború – (Parragh kontra Nagy)    

2022. augusztus 6. 11:35 2022. aug. 6. 11:35

2022. augusztus 5-én (14 óra 42 perckor) a hvg.hu-n „Parragh László szerint a fővárosi iparkamara átveri a vállalkozókat” címmel jelent meg írás, amely szerint „Hamisan kelti azt a látszatot Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, hogy a kata-törvény gyors módosítása napirenden van – közölte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken. Parragh szerint Nagy megtéveszti az adóváltozásban érintett vállalkozásokat, akik így nem tudnak időben felkészülni a katából való kilépésre, és ezzel anyagi veszteség érheti őket.” (…) Parragh az után vádolta meg Nagy Eleket a vállalkozók megtévesztésével, hogy a BKIK elnöksége kedden lemondásra szólította fel az országos iparkamara elnökét. A BKIK szerint félretájékoztatta és megtévesztette a kormányt Parragh László. Azt írták, az elnök saját, folyamatosan változó ötleteit az MKIK álláspontjaként állította be, miközben ezzel súlyosan megsértette az MKIK alapszabályát is.

Régóta ismert az ellentét a Budapesti Kereskedelemi és Iparkamara elnöke (Nagy Elek) és a Magyar Kereskedelemi és Iparkamara vezetője (Parragh László) között. Most egy új fázisába érkezett az ütközet, és van egy olyan részlete is, amelyet nem biztos, hogy ismer a kamarai ügyek iránt érdeklődő olvasó. A fent idézett augusztus 5-i tudósítás előtt egy nappal – tehát augusztus 4. napján – az MKIK elnöke (P.L) levelet írt riválisának/ellenfelének (?) Nagy Eleknek, amelynek fénymásolatát „befújta a szél” a postaládámba. A levél nem magánjellegű („céges” papírra rögzítették, hivatalos megszólítással), ugyanakkor számos személyes vonatkozása van, és a végén jól olvasható Parragh László kézjegye is.

Érdemes lenne a levelet teljes terjedelemben közzétenni (Parragh erre utalást is tesz), én csak néhány – elsősorban – személyeskedő részletét fogom idézni:

„Elnökük egy csődlovag, aki több 10 milliárdos követelést maga mögött hagyva teremtette meg, udvariasan fogalmazva kétes körülmények között teremtette meg a vagyonát. Életútjáról sok mindent elárul, hogy akkor hagyhatta ott jogszerűen a falurombolás csúcsán lévő Romániát, amikor más kiutazási engedélyt sem kapott. Áttelepülése után hamarosan egy külkereskedelmi cég (korábbi nevén „fedőcég") munkatársa lett Észak-Afrikában. Az már csak érdekes eleme a történetnek, hogy ebben az időszakban magam éppen magyar nyelvű történelemkönyvek csempészése miatt megjártam Románia börtönét.” (P.L.)

Érdekes, hogy a BKIK első emberének címzett levélben – elég szokatlan szövegkörnyezetben – Parragh csődlovagnak titulálja a legnagyobb területi kamara elnökét, majd az erdélyi születésű BKIK-vezető magyarországi áttelepülésének körülményeit piszkálja meg, utána pedig utal egy külkereskedelmi vállalatra is, amelyik a Parragh-i terminológia szerint „fedőcég”. Az MKIK elnöke tehát személyesre vette a figurát, és Nagy elnök eddigi – szerinte gyanúra okot adható – életútját igyekszik feltárni, meglehetősen homályos mondatokkal. Szembeállítva ezt azzal a hősies tettel, hogy a levél írója megjárta „Románia börtönét”. Ez bizonyára fontos momentum P.L. életében, de a vállalkozói közösség és a kamarai tevékenység szempontjából  abszolút irreleváns, hogy Parragh László látott-e Romániában belülről sittet, vagy sem! 

Kérdésként merült fel bennem az is, hogy Parragh László miért csak most tárja elénk az igazságot (?), miért csak most tudhattuk meg, hogy ez a Nagy Elek nevezetű ember, bizony kétes múlttal rendelkezik, és teljességgel alkalmatlan funkciója betöltésére: „Őszintén sajnálom, hogy a helyzet így alakult. Nagy elnök tevékenysége – akinek munkája láthatóan a személyem és az MKlK pocskondiázásában merül ki – legkevésbé sem veszi figyelembe, hogy minden kamarai tisztségviselőnek, tagnak, munkatársnak több mint két évtizedes munkáját rombolja le.” Nem ismerem Nagy Eleket, telefonon sem beszéltem még vele, de annyit tudok, hogy Nagy Elek több éve a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Nagy Elek megválasztásai alkalmával Parragh miért nem jelezte a budapesti vállalkozói közösségnek, miért nem fordult a nyilvánossághoz, hogy vigyázat: Nagy Elek veszélyes a kamarai közösségre, ne szavazzatok rá!  (Parragh cége – 2022. augusztus 4-ig – a BKIK önkéntes tagja volt, és a hétvégén lépett ki.) Csak akkor döbbent rá P. László N. Elek alkalmatlanságára, amikor a BKIK elnöke felszólította őt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztjának elhagyására? 

A végére is hagytam egy érdekes részletet: „Levelem nyilvánosságra hozatalához csak teljes egészében járulok hozzá. Ha nem így történik, természetesen eredeti formájában eljuttatom közvetlenül a sajtónak.  Az elnök életútjáról is szívesen küldök anyagokat, alighanem színesebbé teszem területi elnökeink nyarát, de akár a közvéleményét.” Ezek Parragh zárógondolatai, úgy hiszem az itt idézett szavak/mondatok vezetői alkalmatlanságának legpregnánsabb bizonyítékai. 

Zajlik a kamarai belháború. A „kényszersorozott” több százezer kamarai hozzájárulás (5.000.—Ft/év) fizetésére kötelezett vállalkozó pedig csak kapkodja a fejét. Vonzó szolgáltatások igénybevevői helyett csupán nemtelen eszközökkel vívott pankráció szemtanúi lehetnek. Ez a viadal (Parragh kontra Nagy) történhetne a fair play és a szakma szabályai szerint, és szolgálhatná a vállalkozások érdekeit is. 

A Parragh-levél minden bizonnyal hamarosan teljes terjedelemben nyilvános lesz, és akkor aztán a magyar vállalkozók százezrei meggyőződhetnek arról, hogy ez a történet (megint) nem róluk szól, hanem valami egészen másról!

Forrás: hirklikk.hu