Kásler: szigorításokra lehet szükség

2021. március 2. 07:57 2021. márc. 2. 07:57

Kásler Miklós a Blikknek adott interjújában elmondta: olyan mértékben terjed most Magyarországon a vírus, hogy hamarosan újabb szigorítások válhatnak szükségessé.

Kásler Miklós a Blikknek elmondta, hogy Magyarország rendkívül jó érzékkel lépett fel a járvány első fázisában, pedig az ellenzék pergőtüzében dolgoztak.

Arra a felvetésre, hogy a második hullám csúcsán 674 beteg volt lélegeztetőgépen, miközben már a járvány előtt is 1600 készülék állt rendelkezésre, mégis további 16 ezer gépet szereztek be 300 milliárd forint értékben, Kásler nem válaszolt, hanem a harmadik hullámról kezdett beszélni:

"Itt a nyakunkon a harmadik hullám, gyorsan terjed a brit variáns, ami tudjuk, hogy legalább 70 százalékkal fertőzőképesebb, fiatalabb korosztályokat is elér, illetve a betegség lefolyása súlyosabb. Naponta két-háromszáz ember kerül most kórházba, ötszáz felett van és meredeken nő a lélegeztettek száma. Szerintem nem lehet pénzben mérni azt, hogy lélegeztessünk egy embert vagy sem. A kormány célja az, hogy minden eszköz és feltétel meglegyen a betegek gyógyulásához. A járvány felszálló ágában vagyunk ismét, készültség van a kórházakban."

Hozzátette, hogy a vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezhetné a járvány felfutását. Addig szükség lehet szigorításokra is - jegyezte meg.

Szerinte ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitva tartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges.

Forrás: Blikk

Címlapkép: Kásler Miklós, Echo Tv