Komjáthi: Fenntartanánk az árstopot, sőt kiszélesítenénk az árstopos termékek körét

2022. június 27. 16:36 2022. jún. 27. 16:36

Az MSZP fenntartaná az árstopot, sőt kiszélesítené az árstopos termékek körét – mondta Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese az ATV Start című műsorában hétfőn.

Ezzel párhuzamosan a szocialisták kompenzációt adnának a kisvállalkozóknak, hiszen most ők fizetik az árstopok terhét – mutatott rá.

Ezen túl az MSZP továbbra is helyesnek tartaná, ha a kormány a magyar kis- és középvállalkozásoknak adná annak a célzott állami támogatásnak legalább a felét, amit most a multinacionális cégeknek juttat, s ami a GDP 4-5%-át is kiteszi – folytatta.

Az úgynevezett „extraprofitadóval” kapcsolatban elismerte: valóban nehéz helyzetben van a kormány, de az nem jó irány, ha azért nem lépnek meg egy intézkedést, mert „kapásból” feltételezik, hogy a vállalatok úgyis a fogyasztókra hárítják annak terhét.

Kérdésre azt mondta: pártja felszólítása, hogy „fizessenek a gazdagok”, azokra vonatkozik, akik az elmúlt 12 év nyertesei voltak, több százezer forintos farmerben és több milliós karórákban „kell szaladgálniuk”; akiket a magyar átlagember és választópolgár is gazdagnak tart.

Mint mondta, pártja továbbra is tartja, hogy a jelenlegi 3 hónap helyett 9 hónap legyen az álláskeresési járadék időtartama, ez „még mindig megállná a helyét”, bár a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legutóbbi számai alapján egy magyar munkavállaló már 9 hónapot is meghaladó időt kénytelen álláskereséssel tölteni.

Különösen nehéz helyzetben vannak például a Kisvárdán és Nagykanizsán elbocsátandó Tungsram-dolgozók, hiszen mindkét helyen nagy az idősebb és a női munkaerő aránya, ők nehezen fognak tudni elhelyezkedni.

A szocialista felszólításra adott kormányzati válaszra, mely szerint az ő elhelyezkedésük segítésére megvannak az uniós források és a kormány fel is használja őket, Komjáthi azt mondta: a kormány által említett források átképzésre vannak.

Azonban az uniónak ezen kívül van egy Globalizációs Alapja, melynek forrásait kifejezetten a munkavállalók célzott segítésére lehet használni minden olyan esetben, ahol 200-nál több embert bocsátanak el, sőt, egy részét új vállalkozás beindítására lehet fordítani.

„Azt gondoljuk, hogy ezért a pénzért le kellene hajolni a kormánynak” – hangsúlyozta.

A vasárnapi időközi önkormányzati választások eredményéről azt mondta: az „semmi jót” nem ígér, bár büszkeséggel hivatkozott az újpesti és gyöngyösi MSZP-s jelöltek győzelmére.

„Az ellenzéknek most gatyába kell ráznia magát” – állapította meg. Kifejtette: a választóknak nagy várakozásaik voltak az ellenzéki összefogással kapcsolatban, és „nincs túl jó üzenete” annak, hogy egy-két ellenzéki párt az országgyűlési választások után „egymásnak feszült”.

„Vissza fogunk térni erre az útra” – ígérte az összefogásról. 

Felidézte: az MSZP mindig is összefogáspárti volt; Tóth Bertalan szocialista társelnök volt az, aki a rabszolgatörvény elleni utcai tüntetéseken elsőként hangsúlyozta: „egy az egy ellen” kell indulni a választáson a Fidesz jelöltjeivel szemben.

Kérdezték a képviselőt a vármegyékről és főispánokról is. Előbbiekről azt mondta: ha az átnevezéssel együtt úgy módosítják a szabályokat, hogy azzal az önkormányzatok nehezebb helyzetbe kerülnek, az nem támogatható.

A főispánokról azt mondta: „Ha ettől lesznek boldogok, ám legyen”; a lényeg az, hogy akkor a Szolnok megyei főispán biztosítsa, hogy a szolnoki Hetényi Gyula Kórházban minden nap lehessen szülni, ne csak hétfőn és szerdán, mint most.

Forrás: hirklikk.hu